Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στο Ιράκ καθώς η σημαντική από στρατηγική άποψη πόλη Φαλούτζα μετά από τις μάχες των τελευταίων ημερών έπεσε στα χέρια των συνεργαζόμενων με την Αλ Κάιντα ισλαμιστών ανταρτών της χώρας.

Οι ένοπλοι εξτρεμιστές φέρονται μάλιστα να έχουν καταλάβει και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που είχε διαθέσει το σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών στην αστυνομία της Φαλούτζα, το αρχηγείο της οποίας έχει καταληφθεί.

Οι μαχητές του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», οργάνωσης συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα, έχουν θέσει επίσης υπό τον έλεγχό τους πολλούς τομείς της πόλης Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων ασφαλείας ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα, μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι, τον οποίο οι ιρακινές αρχές είχαν χαρακτηρίσει «κρησφύγετο της Αλ Κάιντα». Γρήγορα οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στη γειτονική Φαλούτζα.

Η επαρχία αλ-Άνμπαρ αποτελεί προπύργιο των σουνιτών που αντιτίθενται στον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, και οι οποίοι κηρύσσουν τώρα τη Φαλούτζα «ισλαμικό κράτος».

Σκληρ�� μάχη δίνουν αυτές τις ώρες οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ προκειμένου να πάρουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την Φαλούτζα.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στη Βαγδάτη, όπου τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από την έκρηξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων και την επίθεση με εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο, ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Η πιο πολύνεκρη από τις επιθέσεις σημειώθηκε στην κυρίως σιιτική συνοικία Σαμπ της βόρειας Βαγδάτης όπου εξερράγησαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν 25.