Εμφύλιος και μεταξύ των… ανταρτών έχει εκδηλωθεί πλέον στη Συρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες σκοτώθηκαν περίπου 60 μαχητές που πολεμούν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ετά από μεταξύ τους σφοδρές μάχες!

Από τη μ��α υπάρχουν τα μέλη του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού”, που έχει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Από την άλλη το “Μέτωπο αλ-Νούσρα” και η οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία”, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους μετριοπαθείς ισλαμιστές μαχητές και τις δύο οργανώσεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, διεξάγονται κυρίως για τον έλεγχο των περιοχών στο Ιντλίμπ και το Χαλέπι, δύο συριακές πόλεις στρατηγικής σημασίας.

Η συριακή διένεξη, η οποία διαρκεί για σχεδόν τρία χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα πολλές ριζοσπαστικές οργανώσεις να επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους.

Αυτό προκαλεί φόβους ότι η χώρα μετατρέπεται σε εστία εξέγερσης ισλαμιστών αλλά και αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής, αφού παρατηρείται εξαγωγή του προβλήματος και σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ.