Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία. Και όλα αυτά με φόντο το σκάνδαλο με τις μίζες, τις συγκρούσεις διαδηλωτών και της αστυνομίας που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε ανέφερε ότι παρακολουθεί «με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις στην Τουρκία από τις 17 Δεκεμβρίου».

Ο Φούλε σημειώνει ότι έχει εκφράσει την ανησυχία του «για την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού αξιωματούχων από τα καθήκοντά τους» με φόντο την έρευνα σε βάρος προσώπων που σχετίζονται με τα υψηλά κλιμάκια του κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Τις τελευταίες ημέρες, η αλλαγή στον κανονισμό της δικαστικής αστυνομίας έχει υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και έχει περιορίσει τη δυνατότητά της να δράσει» υπογράμμισε ο Φούλε, επικρίνοντας τη σχετική κίνηση της Άγκυρας. «Η εφαρμογή του κανονισμού ανεστάλη από το Κρατικό Συμβούλιο, απόφαση που την καλωσορίζω και ελπίζω να εφαρμοστεί άμεσα» τόνισε επίσης.

Καταλήγοντας, ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε την Τουρκία να «πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλιστεί ότι οι κατηγορίες θα διερευνηθούν «χωρίς διακρίσεις ή προτιμήσεις με διαφάνεια και αμεροληψία», υπενθυμίζοντας ότι στα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. συγκαταλέγεται η ύπαρξη κράτους δικαίου.