Στη Γερμανία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα σήμερα όπου ορκίζεται η νέα κυβέρνηση της χώρας. Η Ανγκελα Μέρκελ ορκίζεται για τρίτη φορά καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ αντικαγκελάριος αναλαμβάνει ο αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Όπως σας γράψαμε από το star.gr, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ θα επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου υπηρέτησε και κατά τον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» (2005-2009).

Η γενική γραμματέας του κόμματος, Αντρέα Νάλες, θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα χειριστεί την εισαγωγή του κατώτατου μισθού -κεντρικής θέσης του SPD.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί η ταμίας του SPD, Μπάρμπαρα Χέντρικς, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή ο Χάικο Μάας και στο υπουργείο Οικογένειας, η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέσιγκ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν ακόμη και ένα υφυπουργείο από τα τρία που υπάγονται στην Καγκελαρία, αυτό για την Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και την Ενσωμάτωση.

Υφυπουργός θα είναι η αντιπρόεδρος του SPD Αϊντάν Εζογκούζ, υπέρμαχος της διπλής υπηκοότητας, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα με τουρκικές ρίζες στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει ο Τόμας Όπερμαν, αφού βεβαίως ψηφιστεί από τους συναδέλφους του βουλευτές. Θα αντικαταστήσει τον κ. Σταϊνμάγερ.

Το CDU θα πάρει πέντε υπουργεία και το υπουργείο Καγκελαρίας, ενώ οι Βαυαροί εταίροι του τα υπόλοιπα τρία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στο υπουργείο Άμυνας τοποθετείται η μέχρι τώρα υπουργός Εργασίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αντικαθιστώντας τον Τομας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα η Φον Ντερ Λάιεν, η αλλιώς «κομάντο Ούρσουλα» όπως την ονόμασε ο Γερμανικός Τύπος θεωρείται από πολλούς διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος. Σημειώνεται ότι είναι η π��ώτη γυναίκα που διορίζεται υπουργός άμυνας στην Γερμανία.

KATHIM.jpg
Το υπουργείο Υγείας θα αναλάβει ο Χέρμαν Γκρέε.

Τρεις αναμένεται να είναι οι υπουργοί από το CSU, ανάμεσά τους και ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών.