Τρεις μήνες χρειάστηκαν και ο GroKo της Γερμανίας, ο Μεγάλος Συνασπισμός, κατέληξε στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα 15+1 υπουργεία, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται την Τρίτη να εκλεγεί και επισήμως Καγκελάριος.

Εντός της ημέρας, Χριστιανιοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες θα ανακοινώσουν τους υπουργούς, την Δευτέρα θα υπογραφεί επισήμως η συμφωνία τους για την διακυβέρνηση και την Τρίτη η Ομοσπονδιακή Βουλή θα εκλέξει την Μέρκελ για τρίτη θητεία στην Καγεκλαρία, αλλά και θα γίνει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, με πρώτο θέμα την σύνταξη στα 63, με 45 χρόνια ενσήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατανομή θα είναι πιθανότατα πέντε υπουργεία συν το υπουργείο Καγκελαρίας για τους Χριστιανοδημοκράτες , τρία για τους Χριστιανοκοινωνιστές και έξι για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Τα σενάρια για τα βασικά υπουργεία

Σίγουρος για την θέση του θεωρείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και θα έχει… «επιβλέποντα»: ο αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτός από την θέση του αντικαγκελάριου, αναμένεται να αναλάβει τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομίας, στο οποίο θα προστεθεί και η αρμοδιότητα της Ενέργειας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα επανέλθει πιθανότατα ένας παλιός γνώριμος της γερμανικής διπλωματίας, ο Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ενώ η δεύτερη ισχυρή γυναίκα του CDU, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προορίζεται για το υπουργείο Υγείας, στο οποίο θα προστεθούν σημαντικές αρμοδιότητες της Κοινωνικής Πολιτικής.

Στο SPD θα πάει το υπουργείο Εργασίας, με επικρατέστερη για τη θέση την γενική γραμματέα του, Άντρεα Νάλες.

Στην θέση του λέγεται ότι θα παραμείνει και ο προερχόμενος από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές υπουργός Εσωτερικών Χανς - Πέτερ Φρίντριχ, ενώ το κόμμα του θα πάρει, πιθανότατα, και το υπουργείο Μεταφορών.