Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του στην Κεσάνη, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, συμπεριέλαβε τη... Θεσσαλονίκη στην έννοια της Θράκης, όπως την αντιλαμβάνεται η Άγκυρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του είπε ότι η Θράκη έχει ξεχωριστή σημασία για την Τουρκία και πρόσθεσε πως όταν λέει για την Τουρκία, Θράκη εννοεί και την Κομοτηνή, την Θεσσαλονίκη, το Κιρτζαλί και την περιοχή του Νόβι Παζάρ της Βουλγαρίας, ακόμα και περιοχές έως τα Σκόπια και την Βοσνία.

«Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος μας σε αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη με την Ανδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρλαρελί και βέβαια η Κωνσταντινούπο��η» είπε.

Σημειώνεται ότι οι προκλητικές δηλώσεις έρχονται λίγες ημέρες πριν από την -προγραμματισμένη για την Παρασκευή- επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα.