Λευκός καπνός φάνηκε από την… καμινάδα της καγκελαρίας στη Γερμανία, καθώς σε προγραμματική συμφωνία κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU), το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία CSU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ανοίγοντας το δρόμο για το Μεγάλο Συνασπισμό στο Βερολίνο. Η συμφωνία πρέπει να περάσει από την έγκριση των μελών του SPD, σε εσωκομματική κάλπη που αναμένεται στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και κατά τις 6:00 ώρα Ελλάδος.

Δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ και έναν μήνα μετά την έναρξη των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η συμφωνία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα- αν το SPD πάρει το πράσινο φως κατά την ψηφοφορία των περισσοτέρων από 474.000 μελών του.

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα, ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η καγκελάριος. Ωστόσο, μπορεί να περιμένουν δύο ακόμη εβδομάδες για να ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.