Πρώτη ανάρτηση: 27/11/2013, 00:56

Στοιχεία-σοκ για τη Νέα Υόρκη, παρουσίασε η οργάνωση «Συνασπισμός ενάντια στην πείνα».

Στη «Μέκκα του καπιταλισμού», εκεί που ζουν και φιλοξενούνται εκατοντάδες εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι, υπάρχει και μια άλλη πλευρά:

Αυτή, των παιδιών που δεν έχουν να φάνε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, ένα στα πέντε παιδιά (δηλαδή το 20% των παιδιών που ζουν στη Νέα Υόρκη), δεν έχουν αρκετό φαγητό στο σπίτι.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί κατά 10% μέσα σε τέσσερα χρόνια, το ποσοστό των ανηλίκων που υποσιτίζονται!

Ωστόσο, η οργάνωση εξηγεί, πως τα ποσοστά αυτά οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως ο τυφώνας Σάντι, οι περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά και οι αδυναμίες που εξακολουθεί να παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία.

Ο διευθυντής της οργάνωσης («Συνασπιμός στην Πείνα»), Τζόελ Μπεργκ, προειδοποιεί πως «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», εξαιτίας των συνεχιζόμενων περικοπών στον προϋπολογισμό.

Και δεν είναι μόνο τα παιδιά. Συνολικά, ένας στους έξι Νεοϋορκέζους, δηλαδή 1,3-1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν είχαν αρκετό φαγητό στο σπίτι τους την περίοδο 2010-12.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει πως στα λαϊκά συσσίτια και τις διανομές τροφίμων η ζήτηση αυξήθηκε κατά 10% φέτος αλλά οι πόροι τους, από τις κρατικές ενισχύσεις και τις ιδιωτικές δωρεές, μειώθηκαν ταυτόχρονα κατά 57%.

Γι΄αυτό, και ο Τζόελ Μπέργκ, καταλήγει πως «το εισόδημα της μεσαίας τάξης είναι σήμερα χαμηλότερο σε σχέση με πριν από μια δεκαετία. Η φτώχεια, η πείνα και ο αριθμός των αστέγων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα», τονίζοντας πως σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή λίγο πάνω από αυτό.