Αυτός είναι ο 36χρονος Μάριον Κοτλέμπα που εξελέγη πρόεδρος στην περιφέρεια Μπάνκα Μπούστριτσα της Σλοβακίας.

Είναι ο άνθρωπος που έγινε γνωστός για την εξτρεμιστική δράση του κατά των μειονοτήτων Ρομά αλλά και για την προκλητική ενδυματολογική εμφάνισή του που θυμίζει ναζί του μεσοπολέμου.

Ο νεοναζιστής υποψήφιος κατέλαβε το 55,53% των ψήφων έναντι του 44,46% που πήρε ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του.

Το εκλογικό αποτέλεσμα σόκαρε την Ευρώπη, ενώ o επικεφαλής του Εβραϊκού Κογκρέσου της Ευρώπης, Moshe Kantor, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους Ευρωπαίους ηγέτες, καλώντας τους να εφαρμόσουν το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τη διακοπή της χρηματοδότησης τέτοιων κομμάτων.

Η Σλοβακία όμως δεν είναι η μόνη χώρα όπου η ακροδεξιά αναμένεται να καταγράψει εντυπωσιακή αύξηση.

Στην Ουγγαρία το ακροδεξιό νεοναζιστικό Τζόμπικ υπολογίζεται πως παίρνει το 16% των ψήφων.

Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν και το Εθνικό Μέτωπο προβλέπεται να λάβουν 24% στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ήδη μάλιστα έχει συναντηθεί με τον ολλανδό αρχηγό του Κόμματος της Ελευθερίας Γκέερτ Βίλντερς και ετοιμάζουν ένα κοινό μέτωπο ενόψει των ευρωεκλογών.

Τα κόμματα πάντως του Βίλντερς που στις ευρωεκλογές αναμένεται να συγκεντρώσει το 21% των ψήφων και της Λεπέν έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες.

Στην Αυστρία το επίσης ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας με ηγέτη τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου έλαβε το 20% των ψήφων.