Τους δεκαοκτώ έφτασαν οι νεκροί από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη Σαρδηνία, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Nuova Sardegna. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε επίσημα τη Σαρδηνία η ιταλική κυβέρνηση.

Ο κυκλώνας «Κλεοπάτρα» έπληξε τις βόρειες περιοχές του νησιού, όπου βρίσκονται οι περιφέρειες της Όλμπια, Οριστάνο, Νουόρο και Ολιάστρα.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλες τις οικογένειες που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλλι.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε βοήθεια 20 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων, άμεσων αναγκών του νησιού, μιλώντας μάλιστα για «εθνική τραγωδία»..

«Η προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε όσους αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεριμνήσουμε για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, μία γέφυρα κατέρρευσε ενώ καταγράφονται αρκετά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις οδικές και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα φαίνονται δρόμοι να έχουν χαθεί κάτω από λασπώδη νερά και ποτάμια να έχουν πλημμυρίσει.