Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο δήμαρχος του Τορόντο Ρομπ Φορντ, που μετά την δημόσια παραδοχή του ότι έχει καπνίσει κραχ αλλά και την κατάχρηση αλκοόλ, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε του αφαιρέσει όλες τις εξουσίες και να εν συνεχεία να τις μεταφέρει στον αντιδήμαρχο Νορμ Κέλι.

Ο ίδιος ωστόσο συνέχισε να προκαλεί αφού χαρακτήρισε την απόφαση «πραξικόπημα», ενώ το παρομοίωσε με την απάντηση του Τζορτζ Μπους μετά την εισβολή των ιρακινών δυνάμεων στο Κουβέιτ το 1990.

Η συμπεριφορά του έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για την συντηρητική κυβέρνηση του Στίβεν Χάρπερ, καθώς η έκφραση αποδοκιμασίας εκ μέρους τη ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα κόστιζε τις πολύτιμες ψήφους των προαστίων, ενώ η αποσιώπηση θα οδηγούσε σε επικρίσεις για υποκριτική στάση μίας κυβέρνησης που εξελέγη με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της πολιτικής της ατζέντας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ρομπ Φορντ εξελέγη του 2010 χάρη στην υποστήριξη των συντηρητικών προαστίων του Τορόντο.

Οι υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν επιφυλάξει χλιαρή κριτική για την συμπεριφορά του Ρομπ Φορντ, ελπίζοντας ότι η υπόθεση θα έχει ξεθωριάσει μέχρι τις εκλογές του 2015.

Ορισμένα μάλιστα μέλη της κυβέρνησης προσπαθούν να αντιστρέψουν την υπόθεση προς όφελος των Συντηρητικών επιτιθέμενοι κατά του ηγέτη των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό, που έχει παραδεχθεί ότι έχει καπνίσει μαριχουάνα από την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Τριντό, ο χαρισματικός γιος του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά , αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική απειλή για τους Συντηρητικούς.