Για «σημαντική πρόοδο» που σημειώνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές, έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο κ. Κέρι κάλεσε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το «σημερινό παράθυρο ευκαιρίας» και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για συνολική επίλυση του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «εδώ και μήνες, συνομιλούμε για την Κύπρο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ και σιωπηρά προσπαθούμε να βρούμε τρόπους επίλυσης.

Οι πρέσβεις μας, που βρίσκονται στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών, συνεχίζουν τη διαδικασία. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διαπραγματευτές, σημειώνουν σημαντική πρόοδο».

Ο κ. Νταβούτογλου δεν έκανε καμία ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, ενώ οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν σε μια σειρά ζητημάτων που απασχόλησαν τη συνάντησή τους, όπως Συρία, Ιράν, Ιράκ, Μέση Ανατολή και τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δυο χωρών, ο κ. Κέρι υποστήριξε ότι Ουάσιγκτον και 'Αγκυρα έχουν τους «ίδιους στρατηγικούς στόχους». Επισήμανε ότι με τον κ. Νταβούτογλου έχουν δουλέψει πολύ στενά σε πολλά θέματα, όπως το ζήτημα στις σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας, το πρόβλημα της Συρίας και άλλα διεθνή θέματα, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι «ζωτικής σημασίας» για πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτ��εντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι κ.κ. Κέρι και Νταβούτογλου συζήτησαν το Κυπριακό και την «αμοιβαία δέσμευσή τους στο ζήτημα», τονίζοντας, επίσης, ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας για να ανακοινωθεί, αλλά (το θέμα της Κύπρου) ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν».