Ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Εντουαρντ Σνόουντεν έχει βαλθεί να κάνει Ευρώπη και Αμερική άνω- κάτω με τις αποκαλύψεις του.

Όπως αναφέρει το Spiegel το οποίο επικαλείται πληροφορίες από τον πρώην κατάσκοπο οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν για πολλά χρόνια ξένους διπλωμάτες χάρη στις κρατήσεις τους στα μεγάλα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών GCHQ παρακολουθούσε για περισσότερο από τρία χρόνια τις κρατήσεις που γίνονταν σε τουλάχιστον 350 πολυτελή ξενοδοχεία ανά τον πλανήτη.

«Στόχος αυτού του προγράμματος ήταν να ενημερώνεται η GCHQ τη στιγμή της κράτησης για το όνομα της πόλ��ς και το όνομα του ξενοδοχείου στο οποίο σκόπευε να διαμείνει ο ξένος διπλωμάτης» γράφει το Spiegel.

Αυτό επέτρεπε στις υπηρεσίες να... αναλαμβάνουν δράση πριν καν φθάσει ο διπλωμάτης.

Η δράση αυτή μπορεί να ήταν παρακολούθηση του δωματίου του ξενοδοχείου και του ενοίκου, με την τοποθέτηση κοριού στο τηλέφωνό του ή παρακολουθώντας το φαξ του, απόκτηση πρόσβασης στον υπολογιστή του μόλις συνδεόταν με το δίκτυο του ξενοδοχείου, ακόμη και παρακολούθηση των συζητήσεων του πελάτη στο μπαρ του ξενοδοχείου.