Καλύτερη… δυσφήμιση δεν θα μπορούσε να κάνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην πρωτεύουσα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τα Σκόπια, αφού την αποκαλεί ειρωνικά, «η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κιτς».

Αυτό που προκαλεί απορία και ταυτόχρονα δυσαρέσκεια στο δημοσιογράφο που έγραψε αυτό το σαρκαστικό κείμενο, είναι η επιλογή της κυβέρνησης να επενδύει ακόμα τεράστια ποσά στο «διάσημο έργο» της την ώρα που οικονομία της χώρας βρίσκεται σε βαθιά κρίση και η ανεργία αγγίζει το 30%: την ανασυγκρότηση δηλαδή της πρωτεύουσας των Σκοπίων, «με στομφώδεις παλάτια και χρυσά αγάλματα. Λάτρεις μιας αρχιτεκτονικής αηδίας» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

«Μπροστά από τους πολεμιστές εκτοξεύονται πίδακες νερού στον αέρα: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, βιολετί. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό. Από τα μεγάφωνα ακούγονται συνθέσεις του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι » σημειώνει το ρεπορτάζ

«Τα Σκόπια έχουν ένα καινούριο αξιοθέατο: το ύψους 30 μέτρων και κόστους 10,5 εκατ. ευρώ "Εφιππο Πολεμιστή" σε κεντρική πλατεία της πόλης. Και είναι τόσο αυθεντικό όσο και η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας», συνεχίζει.

«Στην άλλη πλευρά του ποταμού Βαρδάρ, στην είσοδο της παλιάς πόλης, δεσπόζει το μπρούτζινο άγαλμα του βασιλιά Φιλίππου Β' - πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου- μνημειακού μεγέθους και με υψωμένη τη γροθιά του προς τον ουρανό. Παραδίπλα ξεπηδούν κι άλλα μπρούτζινα αγάλματα. Στο διάστημα μεταξύ των θρυλικών βασιλιάδων, βρίσκονται νεόδμητα κτίρια υπουργείων, το θέατρο και το μουσείο», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι πολλά παραμένουν ακόμη ημιτελή.

«Η κατασκευή όμως δεν έχει ολοκληρωθεί: Σε πολλές προσόψεις υπάρχουν ακόμη γερανοί. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «μπαρόκ» ή «νεοκλασικισμό», οι κριτική τέχνης όμως μιλούν για «κιτς ιστορικών προδιαγραφών».

Στη συνέχεια το περιοδικό αναφέρεται στο ριζοσπαστικό σχέδιο ανοικοδόμησης με τίτλο «Σκόπια 2014», το οποίο μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια στο συντηρητικό κυβερνών κόμμα VMRO

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο επίσημος προυπολογισμός ανέρχεται στα 207 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και κτιρίων υπουργείων, εθνικών θεάτρων και μίας αψίδας θριάμβου. Επικριτές, ωστόσο, λένε ότι το κόστος πιθανώς διπλάσιο. Παράλληλα, τονίζουν ότι μερικές από τις αναθέσεις έχουν γίνει παράνομα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν πιο συγκρατημένα τις νεες αυτές κατασκευές, καθώς όπως υπογραμμίζει στο Spiegel δημοσιογράφος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του «η πολλή κριτική μπορεί να κοστίσει τη δουλειά σου, ��αθώς τα μέσα ενημέρωσης είναι υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος».

«Τρανταχτή απόδειξη για αυτό αποτελεί η περίπτωση του Τόμισλαβ Κεζαρόφσκι: ο δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών, καθότι αποκάλυψε την ταυτότητα μάρτυρα δολοφονίας το 2008 κατηγορία που σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές θεωρήθηκε απόπειρα να φιμωθεί η δημοσιογραφική κριτική απέναντι στην κυβέρνηση», επισημαίνει το ρεπορτάζ.

«Η οικονομική κρίση δεν δικαιολογεί την ανέγερση μιας αψίδας θριάμβου, όταν ένας στους δυο νέους είναι άνεργοι και το ποσοστό της ανεργίας- σχεδόν 30%- ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως», συνεχίζει το περιοδικό.

«Πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται να έχει άλλες προτεραιότητες. Αποτέλεσμα αυτού, το πρόγραμμα ανοικοδόμησης «Σκόπια 2014 να αφήνει έντονη μια αίσθηση απολυταρχισμού», καταλήγει το Spiegel.