Οι γαλλικές δικαστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το δημοσίευμα -που χαρακτηρίστηκε "ρατσιστικό" από το σύνολο του πολιτικού κόσμου- ενός ακροδεξιού περιοδικού το οποίο παρομοίασε την μαύρη υπουργό Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά με πίθηκο.

Η Τομπιρά, η οποία έχει γεννηθεί στην Γαλλική Γουιάνα, στοχοθετήθηκε από τη συντηρητική δεξιά και την ακροδεξιά ιδίως επειδή ήταν αυτή που εισήγαγε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τις τελευταίες εβδομάδες οι επιθέσεις εναντίον της πολλαπλασιάζον��αι.

Η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε προκαταρκτική εξέταση για "δημόσια προσβολή ρατσιστικού χαρακτήρα" για το δημοσίευμα του περιοδικού Minute. Στο εξώφυλλό του το περιοδικό έκανε λογοπαίγνιο με δύο ιδιωματικές εκφράσεις φαινομενικά"αθώες", που όμως στην κυριολεξία τους σχηματίζουν τη φράση "Η πονηρή σαν τον πίθηκο Τομπιρά ξαναβρήκε την μπανάνα της".

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του περιοδικού ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς εξήγησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ποια μέσα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αποσυρθεί το συγκεκριμένο τεύχος από την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με το ίδιο το Minute, έχουν τυπωθεί 40.000 αντίτυπα τα οποία εξακολουθούν να πωλούνται κανονικά και σήμερα. Ένας εκπρόσωπος της εταιρίας διανομής Τύπου Presstalis είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μόνο με δικαστική απόφαση μπορεί να σταματήσει η κυκλοφορία ενός εντύπου και ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.