Λιγότερα φαίνεται να είναι τα θύματα από τον τυφώνα που χτύπησε τις Φιλιππίνες. Αρχικά είχαν εκφραστεί φόβοι ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 10.000, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνιο Ακίνο δήλωσε στο δίκτυο CNN ότι οι νεκροί κυμαίνονται πιο κοντά στους 2.000 με 2.500, αποδίδοντας την αρχική εκτίμηση στη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση τοπικών αξιωματούχων στις ζώνες καταστροφής.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση πλήρους απόγνωσης βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν σφοδρότερα από τον τυφώνα Χαϊγιάν. Οκτώ άνθρωποι έφτασαν σε σημείο να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου κατά τη λεηλασία αποθήκης για να βρουν τρόφιμα, ενώ κάτοικοι έχουν αρχίσει να ξεθάβουν σωλήνες για να βρουν πόσιμο νερό.

«Είναι πολύ ατυχές. Απευθύνουμε έκκληση σε εκ��ίνους που έκλεψαν τις προμήθειες (ρυζιού) να τις μοιραστούν με τους ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη και όχι να τις πουλήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσία Τροφίμων.

Όπως είπε, από την αποθήκη εκλάπησαν τελικά 33.000 σακιά με λευκό ρύζι και 96.000 με ακατέργαστο (καστανό) ρύζι. Το κάθε σακί περιείχε 50 κιλά ρυζιού και το κόστος της απώλειας υπολογίζεται σε σχεδόν 22 εκατομμύρια ευρώ.