Στην κεντρική πλατεία του Ριούκαν, μιας μικρής βιομηχανικής πόλης της Νορβηγίας, ορθώνεται το άγαλμα του ιδρυτή της, του νορβηγού μηχανικού Σαμ Εϊντε. Ιδιαίτερα ευφυής, ο Εϊντε αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες για να κάνει τη ζωή των κατοίκων πιο απλή. Υπήρχε όμως ένα πράγμα που δεν μπορούσε να κάνει: να αλλάξει το ύψος του ήλιου. Βαθιά χωμένοι σε μια κοιλάδα που περιστοιχίζεται από ψηλά βουνά, οι 3.400 κάτοικοι του Ριούκαν είναι καταδικασμένοι να ζουν τους μισούς μήνες του χρόνου στη σκιά.

Οχι πια. Εφέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Ριούκαν - ή τουλάχιστον το πιο κεντρικό σημείο του - θα απολαύσει τις ακτίνες του ήλιου χάρη σε τρεις γιγάντιους καθρέφτες οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί 450 μέτρα πάνω από την πόλη.

Οι καθρέφτες είναι στραμμένοι στο κέντρο της πλατείας του χωριού, ενώ η θέση τους ρυθμίζεται αυτομάτως ανάλογα με την κίνηση του ήλιου. Εμπνευστής του φιλόδοξου σχεδίου, το οποίο κόστισε συνολικά περίπου 120.000 ευρώ, είναι ένα ντόπιος καλλιτέχνης, ο 40χρονος Μάρτιν Αντερσεν. Αφού έκανε το δημιουργικό του πέρασμα από το Βερολίνο, το Παρίσι, το Μάλι και το Οσλο, ο Α��τερσεν επέστρεψε στη γενέτειρά του το καλοκαίρι του 2001. Οι πρώτες ιδέες τού σφηνώθηκαν στο μυαλό μόλις μπήκε ο Σεπτέμβριος.

«Κάθε μέρα παίρναμε με τη γυναίκα μου το παιδί μας για μια βόλτα με το καρότσι του. Κάθε μέρα συνειδητοποιούσα ότι έπρεπε να περπατήσουμε όλο και πιο έξω από την πόλη για να βρούμε λίγο ήλιο», εξηγεί στην «Γκάρντιαν».

Δεν έχασε χρόνο. Πρώτα έπεισε τις δημοτικές Αρχές να εγκρίνουν το έργο. Επειτα επικοινώνησε με έναν ειδικό μαθηματικό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ο στόχος του είναι εφικτός. Και, τέλος, επισκέφθηκε τη Βιγκανέλα, ένα μικρό ιταλικό χωριό το οποίο τοποθέτησε έναν παρόμοιο καθρέφτη το 2006.