​Ένας αιώνας έχει περάσει από τότε που οι πειραματισμοί του γερμανού χημικού Φριτζ Χάμπερ στο εργαστήριο γέννησαν τη σύνθεση της αμμωνίας, μια επαναστατική ανακάλυψη που έθρεψε δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά σκότωσε εκατομμύρια άλλους και συνέβαλε σημαντικά στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Την επόμενη εβδομάδα στις 11 Νοεμβρίου, εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στο Λουντβιχσχάφεν, στη Νοτιοδυτική Γερμανία, για να κάνουν έναν απολογισμό αυτών των «100 χρόνων από τη σύνθεση της αμμωνίας».

Θα συζητήσουν για την βιομηχανική διαδικασία, η οποία σχεδόν μεταμόρφωσε τον πλανήτη και απειλεί να φέρει ακόμη μεγαλύτερες και δραστικότερες αλλαγές και τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που είχε αρχικά κατά νου ο Χάμπερ δουλεύοντας πάνω στη σύνθεση της αμμωνίας με βασικό συστατικό το άζωτο της ατμόσφαιρας ήταν η λύση ενός χρόνιου προβλήματος που αντιμετώπιζαν οι αγρότες σε όλο τον κόσμο, την έλλειψη φυτικών λιπασμάτων για τις σοδειές τους.

Η λύση βρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στο εργοστάσιο του χημικού κολοσσού BASF. Πράγματι, σχολιάζει, η Guardian, δισεκατομμύρια άνθρωποι χρωστούν σήμερα τη ζωή τους σε αυτά τα συνθετικά λιπάσματα με βάση την αμμωνία, τα οποία διαφήμιζαν τότε με το σλόγκαν «Ψωμί από τον αέρα».