Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε στο Κάιρο, την πρώτη μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι , ο υπουργός Εξωτε��ικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο Κέρι πραγματοποιεί επίσκεψη και σε άλλες χώρες της περιοχής, αλλά το ότι ξαφνικά βρέθηκε στο Κάϊρο εκτιμάται ως προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων με την Αίγυπτο, μετά τις διαφωνίες των ΗΠΑ για τους χειρισμούς στο ζήτημα της αποπομπής του Μόρσι.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι, η Αίγυπτος παραμένει «κεντρικός εταίρος» και οι διμερείς σχέσεις «δεν πρέπει καθορίζονται να καθορίζονται από τα κονδύλια».

Ο Τζον Κέρι διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να «συνεχίσουν τη συνεργασία» με την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών που θα περιλαμβάνουν τους πάντες». Επισήμανε ακόμη την ανάγκη να «τερματισθεί η βία και να υπάρξουν δίκαιες, διαφανείς, δίκες για όλους τους Αιγυπτίους».

Χαρακτηριστικό των συνθηκών μυστικότητας κάτω από τις οποίες έγινε η επίσκεψη είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι και την τελευταία στιγμή την επίσκεψη του Κέρι, παρά το γεγονός ότι τα αιγυπτιακά ΜΜΕ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο τις τελευταίες ημέρες.