Τον απόηχο της «τραγωδίας» της μικρής Μαρίας φαίνεται να φοβούνται οι Ρομά όλου του κόσμου. Ένα βαρύ κλίμα γύρω από την καταγωγή των τσιγγάνων αποκαλύπτει με δημοσίευμά της Guardian, μετά τον εντοπισμό την Μαρίας στον καταυλισμό των Φαρσάλων και τελικά την «δεύτερη» οικογένειά της στη Βουλγαρία.

Με λίγα λόγια οι Ρομά, φοβούνται πως θα ξυπνήσουν τα παλιά ρατσιστικά μίση εναντίον τους, ενώ στη γνωστή εφημερίδα, μιλά μια Ρομά καθηγήτρια – που ζει και εργάζεται στην Μεγάλη Βρετανία. Η ίδια υποστηρίζει πως «οι Ρομά είναι πολύ ανήσυχοι με την υπόθεση του παιδιού και την κάλυψη από τα ΜΜΕ σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι Ρομά μιλούν γι αυτό και ρωτούν: 'θα μας φοβούνται όλοι τώρα;'»

Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως «τα 10 με 12 εκατ. Ρομά στην Ευρώπη αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες και πιο αδικημένες μειοψηφίας στην ήπειρο. Συχνά ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές χωρίς νερό και ηλεκτρισμό, αντιμετωπίζουν εξώσεις, γίνονται θύματα βίας και ρατσισμού για τις δουλειές τους και τα παιδιά τους είναι απομονωμένα στο σχολείο. Ωστόσο, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν για μια αντί- Ρομά επίδραση στην Ευρώπη σε αυξανόμενους ρυθμούς μετά την περίπτωση της μικρής Μαρίας. Να πάρει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του. Στη Σερβία υπάρχουν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως σκινχεντς επιτέθηκαν σε Ρομά και απομάκρυναν μαζί με τις αρχές τα παιδιά χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνθήκες διαβίωσης».

Τέλος, η εφημερίδα Guardian αναφέρεται στους Ρομά της Ελλάδας, γράφοντας γι’ αυτούς σχετικά: «Στην Ελλάδα, σε μια ατμόσφαιρα ακροδεξιού εξτρεμισμού και αυξανόμενου ρατσισμού, οι Αρχές έχουν στοχοποιήσει τους 300.000 χιλιάδες Ρομά», θίγοντας ακόμη ένα πολύ σοβα��ό ζήτημα των ελληνικών Αρχών.