Από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο παρακολουθούσαν το κινητό της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η παρακολούθηση γινόταν από ένα κέντρο παρακολου��ήσεων που ονομάζεται Special Collection Service (Ειδικό Κέντρο Συλλογής), υπό την ευθύνη της NSA (Eθνική Yπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ) και της CIA και λειτουργούν στις αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο, συνήθως υπό συνθήκες μυστικότητας».

Το δημοσίευμα βασίζεται σε πληροφορίες του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Εντουαρντ Σνόουντεν.

Το άρθρο προσθέτει πώς ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε «πλήρεις και ειλικρινείς εξηγήσεις για τις κατηγορίες αυτές», όμως οι πληροφορίες που έχει δώσει ο Σνόουντεν δεν διευκρινίζουν χρονικά πότε παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο της Αγγελα Μάρκελ.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Γερμανία, ενώ η ίδια η Καγκελάριος ζήτησε χθες από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιώντας για «σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο συμμαχικές χώρες».