Να καταργήσει το σύστημα του διπλού νομίσματος αποφάσισε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο στο πλαίσιο της τελευταίας οικονομικής μεταρρύθμισης.

Από το 1994 στην Κούβα κυκλοφορούν ταυτόχρονα δύο νομίσματα, το ένα συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολάριο και το δεύτερο με πολύ μικρότερη αξία.

Το πιο ισχυρό πέσο (CUC) χρησιμοποιείται στον τουριστικό τομέα και το εξωτερικό εμπόριο. Τώρα η αξία του αναμένεται να ενοποιηθεί σταδιακά με το μικρότερης αξίας CUP, δίνοντας έτσι τέλος σε ένα σύστημα που απεχθάνονται οι απλοί Κουβανοί πολίτες.

Το σύστημα των δύο νομισμάτων υποτίθεται ότι εισήχθη για να προστατέψει την εύθραυστη οικονομία της Κούβας, αλλά έχει προκαλέσει την οργή των ντόπιων που πληρώνονται στο μικρότερης αξίας CUP και δεν έχουν πρόσβαση σε αγαθά που παραμένουν διαθέσιμα σε εκείνους που έχουν τα ισχυρά πέσος (CUC).

Η τακτική αυτή, μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των προνομιούχων Κουβανών με πρόσβαση στους επικερδείς τομείς του εμπορίου και του τουρισμού και εκείνων που εργάζονται για την τοπική οικονομία.Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ενοποίηση, αν και το πρακτορείο Reuters, επικαλείται Κουβανούς οικονομολόγους, σύμφωνα με τους οποίους η διαδικασία θα διαρκέσει 18 μήνες.