​Τον πανικό σκόρπισε την Πέμπτη ένας 16χρονος μαθητής επαγγελ��ατικής σχολής που τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι τρεις σπουδάστριες και τον επιστάτη του εκπαιδευτικού ιδρύματος, για αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους.

Ο ανήλικος, που φοιτούσε στη σχολή Μιλιτούλι της πόλης Όουλου, συνελήφθη ενώ τα τέσσερα θύματά του, τρεις νεαρές γυναίκες κάτω των 20 ετών και ο επιστάτης, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάστασή τους είναι σοβαρή αλλά σταθερή.

Ο νεαρός πήγε αρχικά στην καντίνα του σχολείου όπου μαχαίρωσε δύο από τα θύματα και στη συνέχεια βγήκε στην αυλή και επιτέθηκε στους άλλους δύο.

Η υπουργός Παιδείας Κρίστα Κιούρου δήλωσε "πολύ λυπημένη" από το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ότι η βία "δεν έχει θέση στα σχολεία" και ότι η πράξη αυτή ήταν "ακατανόητη".

Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο ο ανήλικος είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην αστυνομία γιατί φέρεται να είχε απειλήσει κάποια πρόσωπα μέσω του Διαδικτύου.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στη Φινλανδία έχουν γίνει πολλές αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία.

Τον Νοέμβριο του 2007 οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα λύκειο της Γιόκελα, στα βόρεια του Ελσίνκι, από έναν 18χρονο ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Έναν χρόνο αργότερα, ένας 22χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του αφού σκότωσε δέκα μαθητές μέσα σε μια σχολή μαγειρικής στο Καουχαγιόκι ενώ πέρυσι ένας 18χρονος σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους επτά στο Ελσίνκι.