Την πρώτη απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ-Ιράν από την Επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών σχέσεων ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συνολική λύση στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως αμφότεροι οι ηγέτες έχουν δώσει οδηγίες στις αντιπροσωπείες τους να εργαστούν «γρήγορα» για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο δρόμος για την επίτευξη μιας σοβαρής συμφωνίας θα είναι δύσκολος, όμως αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν, επισήμανε.

Ο Ιρανός πρόεδρος από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει νωρίτερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μίλησε για «μία πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με το παρελθόν» και σημείωσε πως η Τεχεράνη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα.

Ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε την ελπίδα η βελτίωση του κλίματος να οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.