​Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, μετά την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας σε δύο πλατείες του Καΐρου όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία οι ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες τω�� οποίων φοβάμαι» αναφέρει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. «Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», τονίζει.

Ο ΕλΜπαραντέι σημειώνει ότι αυτοί που επωφελήθηκαν απ' όσα συνέβησαν σήμερα στην Αίγυπτο είναι "αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις".

«Όπως γνωρίζετε, θεωρούσα ότι υπήρχαν ειρηνικοί τρόποι για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση στην κοινωνία, είχαν προταθεί αποδεκτές λύσεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια εθνική ομοφωνία», πρόσθεσε στην επιστολή του.

Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που εκπροσωπεί την κοσμική αντιπολίτευση, είχε αναλάβει στις αρχές Ιουλίου καθήκοντα αντιπροέδρου της αιγυπτιακής κυβέρνησης, υπεύθυνου για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Είχε μάλιστα εμφανιστεί στην τηλεόραση μαζί με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον αρχηγό του στρατού και νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, κατά την ανακοίνωση της καθαίρεσης του ισλαμιστή πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Τουλάχιστον 149 οι νεκροί από τις συγκρούσεις

Στους 149 έφτασαν οι νεκροί ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε όλη την Αίγυπτο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mena, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου, μετέδωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.403.