Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συνέρευσαν την Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία Ταξίμ της Κω��σταντινούπολης, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αψηφώντας την έκκληση του κ. Ερντογάν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία υπό τους ήχους μουσικής και αντικυβερνητικών συνθημάτων.

Στο μεταξύ νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημείωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη σε ημερίδα με θέμα τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θεωρεί επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης τις διαδηλώσεις. «Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση και μεγάλη εκστρατεία ψεμάτων από τα κοινωνικά μέσα», είπε ο κ. Ερντογάν και, αναφερόμενος στους διαδηλωτές, τόνισε ότι «δεν υπάρχει συνομιλητής».

Μέχρι σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριζε ότι οι διαδηλωτές στοχεύουν την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τους έχει χαρακτηρίσει «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες». Σήμερα πρόσθεσε άλλον έναν ισχυρισμό, αναφερόμενος στη διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό για την απομάκρυνση των αντρών του ΡΚΚ από την Τουρκία και τη σταδιακή επίλυση του Κουρδικού.

«Μεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν και αυτοί που δεν επιθυμούν την επίλυση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εδώ και δέκα χρόνια εργαζόμαστε για την άρση των εμποδίων σχετικά με τις ελευθερίες», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν και τόνισε ότι «η κυβέρνηση τηρεί ίσες αποστάσεις προς όλους τους χώρους, τις εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες».

Όποιος θέλει να ζητήσει λογαριασμό από την κυβέρνηση, να το κάνει στις κάλπες, δήλωσε ο κ. Ερντογάν και τόνισε ότι δεν θα γίνει δεκτή καμία επίθεση κατά της λαϊκής βούλησης.
Επέκρινε δε και την ΕΕ λέγοντας ότι «η Τουρκία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι έτοιμη, με μερικές ρυθμίσεις, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία», ενώ έκανε λόγο για «εμπόδια» τα οποία προβάλλει η ΕΕ