Ο σουηδικός όμιλος ΙΚΕΑ παραδέχθηκε ότι περίπου 720 τάρτες σοκολάτας που ενδέχεται να μολύνθηκαν με κολοβακτηρίδια πωλήθηκαν στα εστ��ατόρια υποκαταστημάτων του στην Ελβετία πριν από έξι μήνες.

Η εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών ΙΚΕΑ ανασκεύασε την αρχική πληροφορία που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου ότι δεν είχαν σταλεί μολυσμένες τάρτες στην Ελβετία.

«Η περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι 720 τάρτες, των οποίων είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης - και μπορεί να περιείχαν βακτήρια - πωλήθηκαν σε εστιατόρια της ΙΚΕΑ στην Ελβετία πριν από έξι μήνες. Λυπούμαστε για το ότι οι ανακοινώσεις μας δεν ανέφεραν αυτήν την πληροφορία μέχρι σήμερα» επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου της ΙΚΕΑ.

Μολυσμένες τάρτες στην Κίνα

Το Νοέμβριο του 2012 οι τελωνειακές αρχές της Κίνας ανίχνευσαν «υπερβολικά υψηλό επίπεδο κολοβακτηριδίων» σε τάρτες σοκολάτας και αμυγδάλου, που εισάγονταν από την Σουηδία για την ΙΚΕΑ της Σαγκάης.

Στις 5 Μαρτίου, ο σουηδικός όμιλος ανακοίνωσε ότι αποσύρει από τις καφετέριες της σε 23 χώρες όλα τα γλυκά της ίδιας παρτίδας, που παρασκευάζονται από τον αποκλειστικό προμηθευτή της για αυτό το γλύκισμα, τη σουηδική εταιρεία Almondy.

Οι συγκεκριμένες τάρτες, κομμένες σε 12 κομμάτια, στέλνονταν από τη Σουηδία σε καταστήματα της ΙΚΕΑ σε όλο τον κόσμο. Είχαν την ίδια ημερομηνία λήξης, με προτεινόμενη κατανάλωση πριν από το 2014.