Την επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Τουρκία απειλεί να επισκιάσει η δήλωση που έκανε ο Ρ��τζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα φόρουμ που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη.

Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά «όπως και με τον σιωνισμό, τον αντισημιτισμό και τον φασισμό, έχει γίνει απαραίτητο να θεωρούμε την ισλαμοφοβία ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».


Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη καταδίκη του ισραηλινού ομολόγου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του Λευκού Οίκου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και ρίχνει τη σκιά της στην επίσκεψη.

«Αυτό ήταν ιδιαίτερα προσβλητικό, ειλικρινά, το να αποκαλείται ο σιωνισμός έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε ανωνύμως αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. «Έχει πράγματι διαβρωτικές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις, συνέχισε γι�� να προσθέσει «προφανώς, διαφωνούμε βαθιά με αυτήν την άποψη».

«Η σχέση Τουρκίας-Ισραήλ έχει παγώσει» δήλωσε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος. «Θέλουμε να δούμε μια εξομάλυνση, όχι μόνο για χάρη των δύο κρατών αλλά για χάρη της περιφέρειας αλλά και για το συμβολισμό» συνέχισε.


Σημειώνεται ότι ο Τζον Κέρι συναντήθηκε ήδη με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και θα ακολουθήσουν οι επαφές του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, καθώς και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, από την ενεργειακή ασφάλεια ως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Βίντεο από δελτίο Mega...