Στον κατάλογο με τους ηγέτες που κατά καιρούς προσπάθησαν να ενώσουν την Ευρώπη, μαζί με τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Καρλομάγνο, τον Ναπολέοντα και τον Αδόλφο Χίτλερ, συμπεριέλαβε την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ιατρών των Ασφαλιστικών Ταμείων της Γερμανίας Αντρέας Κέλερ, κατά την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης γιορτής της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, ο κ. Κέλερ, ενώπιον 300 μελών της Ομοσπονδίας, δήλωσε: «Ιούλιος Καίσαρας, Καρλομάγνος, Ναπολέων, Αδόλφος Χίτλερ, Άγγελα Μέρκελ--ο κατάλογος με τους ηγέτες που θέλησαν να ενώσουν την Ευρώπη είναι πολύ μακρύς. Και κάθε προσπάθεια αποτύγχανε εξαιτίας του ότι ουδείς μπορεί να φανταστεί ότι θα μένουν όλοι μαζί στο ένα και μοναδικό "Σπίτι-Ευρώπη"».

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας διευκρίνισε ότι ο κ. Κέλερ έκανε μια ειρωνική αναφορά και ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε να συγκρίνει την κυρία Μέρκελ με τον Χίτλερ. Μετέφερε δε την λύπη του Προέδρου για το γεγονός ότι η ειρωνική του διάθεση δεν έγινε αντιληπτή από όλους.