Πρώτη ανάρτηση: 12/12/12, 05:11

Ενθύμια της ρωσικής αυτοκρατορικής οικογένειας πωλήθηκαν αντί 1,3 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε δημοπρασία στη Γενεύη. Ανάμεσά τους και τέσσερις επιστολές του Τσάρου Νικολάου Β', ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών "Hôtel des Ventes de Genève".

Οι επιστολές προέρχονται από τη συλλογή του 90χρονου πρίγκιπα Νικολάου Ρομανόφ, σημερινού επικεφαλής της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ρωσίας. Οι επιστολές απευθύνονταν στον θείο του, το Μεγάλο Δούκα Νικόλαο Νικολάγεβιτς. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν 9.000 με 14.000 ελβετικά φράγκα, ωστόσο πουλήθηκαν στην τιμή των 120.000! Το γεγονός αποτέλεσε παγκόσμιο ρεκόρ για καθεμία από τις επιστολές του τσάρου Νικόλαου Β'.

Ο αγοραστής των επιστολών, ενός μεγάλου μέρους των φωτογραφιών της αυτοκρατορικής οικογένειας καθώς κι ενός πηληκίου του Μεγάλου Δούκα Νικόλαου Νικολάγεβιτς, είναι ένας Ρώσος συλλέκτης που ζει στο Μονακό και είναι λάτρης της ιστορίας.

Οι τέσσερις επιστολές του Τσάρου Νικολάου Β' είναι ιστορικά έγγραφα που αποκαλύπτουν όχι μόνο την εμπλοκή της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και την προσωπική δέσμευση του Τσάρου που ενδιαφερόταν πολύ για τον στρατό του.

Το πηλήκιο εκστρατείας του Μεγάλου Δούκα Νικόλαου Νικολάγεβιτς, ανώτατου διοικητή των αυτοκρατορικών στρατευμάτων, αποτέλεσε το αντικείμενο σκληρής μάχης ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές που βρέθηκαν στην αίθουσα αλλά και Ρώσων ενδιαφερομένων που ανακοίνωναν τις προσφορές τους τηλεφωνικά. Το πηλήκιο πουλήθηκε ένα��τι 26.700 ελβετικών φράγκων! Η αρχική εκτίμηση δεν ξεπερνούσε τα 500 ελβετικά φράγκα.