​Οι πύραυλοι Πάτριοτ που το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει στην Τουρκία, δεν θα τοποθετηθούν απ' ευθείας κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, αλλά περισσότερο στο εσωτερικό του τουρκικού εδάφους, για να αποδείξει η χώρα στη Ρωσία ότι έχουν αυστηρά αμυντικό προορισμό, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

«Θέλουμε να απομακρύνουμε τους πυραύλους από τα σύνορα για να αποφευχθεί κάθε παρεξήγηση με τη Ρωσία, και να δείξουμε ότι η ανάπτυξή τους έχει ως μόνο προορισμό την υπεράσπιση της τουρκικής επικράτειας», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Μετά από επείγον αίτημα της Άγκυρας, το ΝΑΤΟ έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για την ανάπτυξη πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ που μπορούν να αναχαιτίσουν πυραύλους εδάφους-εδάφους που διαθέτει ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ρωσία, ένας από τους τελευταίους υποστηρικτές του καθεστώτος της Δαμασκού, προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι αυτό το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει τις ήδη υψηλές εντάσεις στα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας.