Η φροντίδα της επιδερμίδας του προσώπου είναι εξαιρετικά σημαντική. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ομορφιάς των ανθρώπων. Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωσή της σε συστηματική και καθημερινή βάση, η οποία συμβάλλει στην προστασία της από την πρόωρη γήρανση.

Κάποιες φορές πιστεύουμε ότι με λίγο νερό και μία ενυδατική κρέμα είμαστε πλήρως καλυμμένες. Δεν αρκεί όμως να βάζεις ενυδατική κρέμα, πρέπει να το κάνεις και σωστά! Ας δούμε όμως, μερικά λάθη που σίγουρα κάνεις όσον αφορά στην ενυδάτωση του προσώπου σου.

Δεν χρησιμοποιείς το σωστό ενυδατικό για τον τύπο του δέρματός σου

Η κάθε επιδερμίδα έχει και τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες. Υπάρχει τεράστια ποικιλία προϊόντων περιποίησης προσώπου στην αγορά και σίγουρα κάποιο απ’ αυτά είναι κατάλληλο για την δική σου επιδερμίδα. Για παράδειγμα, αν έχεις ξηρό δέρμα μπορείς να χρησιμοποιείς προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ και ceramides. Αν έχεις λιπαρό, τα gel serums ή τα oil-free προϊόντα είναι καλές επιλογές για εσένα, ενώ αν έχεις ακνεϊκό δέρμα, θα πρέπει να αποφεύγεις συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής όπως οινόπνευμα, βαζελίνη ή βαριά έλαια. Αντίθετα, βρες ενυδατική κέμα με υλικά που έχουν κλινικά αποδειχτεί πως προλαμβάνουν την ακμή όπως adapalene, benzoyl peroxide και σαλικυλικό οξύ.

Βάζεις την ενυδατική σου σε στεγνό δέρμα

Τα ενυδατικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν το δέρμα είναι ακόμη νωπό, καθώς έτσι απορροφά καλύτερα την υγρασία και την «κλειδώνει» για περισσότερο χρόνο. Ιδανικά, βάλε την κρέμα σου μετά τον καθαρισμό του προσώπου, προτού όμως αυτό στεγνώσει εντελώς.

Απλώνεις την κρέμα ημέρας τρίβοντας

Η ενυδατική κρέμα θα πρέπει να απλώνεται με απαλό μασάζ επάνω στο δέρμα του προσώπου. Το τρίψιμο της επιδερμίδας μπορεί να αδυνατίσει το φραγμό του δέρματος και να προκαλέσει φλεγμονή, αφήνοντας το δέρμα ευάλωτο σε μολύνσεις από μικροοργανισμούς.

Χρησιμοποιείς την κρέμα ημέρας το βράδυ

Υπάρχει λόγος που τα περισσότερα brands προτείνουν διαφορετικό προϊόν ενυδάτωσης για τη μέρα και για τη νύχτα. Τη νύχτα, το δέρμα είναι στην καλύτερη φάση του για ανάπλαση, ενώ η κυτταρική ανανέωση και ανάπλαση συμβαίνουν όταν το σώμα βρίσκεται στη φάση του REM ύπνου. Για να εκμεταλλευτείς αυτή την κατάσταση, το βράδυ χρειάζεσαι μια κρέμα που θα ενισχύσει την ανάπλαση. Οι βραδινές κρέμες περιέχουν συστατικά όπως ρετινόλες και πεπτίδια που καταπραΰνουν και αναπλάθουν το δέρμα. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως τα επίπεδα της ενυδάτωσης του δέρματος μειώνονται τη νύχτα, γι’ αυτό και η ενυδάτωση το βράδυ είναι ένα σημαντικό βήμα.

Κάνεις απολέπιση στο ξηρό δέρμα αντί να το ενυδατώνεις

Συνήθως, όταν βλέπεις το δέρμα σου θαμπό και με τάση να ξεφλουδίζει, η πρώτη κίνηση είναι να πιάσεις το face scrub ή να κάνεις peeling ούτως ώστε να γίνει πιο λείο. Το δέρμα σου όμως μάλλον ικετεύει για ενυδάτωση. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο θαμπό και το ξηρό δέρμα. Αν κάνεις face scrub ή απολέπιση σε αυτή τη φάση, θα μπορούσε να διαταραχθεί ο φυσιολογικός φραγμός της επιδερμίδας και να προκληθεί φλεγμονή, επιδεινώνοντας την κατάστασή της. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις ένα ενυδατικό που ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας σου, π.χ. ένα με μαλακτικά συστατικά.

Tags: