Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια μεγάλη βόλτα στο Βόλο. Τα παλιά αρχοντικά, τα δημόσια μέγαρα, οι ιστορικές εκκλησίες, τα βιομηχανικά κτήρια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα αλλά και τα περίφημα τσιπουράδικα με τους μεζέδες "χαρίζουν" μια ξεχωριστή απόδραση (320 χλμ. Β της Αθήνας και 219 χλμ. Ν της Θεσσαλονίκης). Όμως από την Παρασκευή (30 Μαρτίου) έχετε έναν ακόμα λόγο για να βρεθείτε εκεί.

 

 

 

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου μεταμορφώνεται σε χρονοκάψουλα και φιλοξενεί ένα μοναδικό «ταξίδι» στη μόδα και στις ενδυματολογικές γραμμές που έγιναν τρόπος ζωής στον Βόλο του 20ουαιώνα. Η έκθεση «της… Μόδας… τα γυρίσματα» αποτελεί ένα καλόγουστο αφιέρωμα στην ενδυμασία όπως αυτή κυριάρχησε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει, να μάθει, να θαυμάσει, να πληροφορηθεί  ακόμα και να θυμηθεί ρούχα που, ίσως,  φόρεσε.

 

Οι επιμελήτριες της έκθεσης,  η σχεδιάστρια μόδας Δήμητρα Αγορά και η εικαστικός Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη με μεράκι και κόπο συγκέντρωσαν και παρουσιάζονται στην  έκθεση δημιουργίες επώνυμων σχεδιαστών υψηλής ραπτικής αλλά και εκείνα που είχαν την υπογραφή ντόπιων επαγγελματιών του χώρου της ένδυσης. Θέση στο μουσείο βρίσκουν ενδύματα δηλωτικά της οικονομικής ευμάρειας των κατόχων τους όμως και αλλά πιο απλά. Δεν είναι όμως μόνο τα ρούχα παρουσιάζουν και τα αξεσουάρ που έδιναν την πινελιά στην εμφάνιση όπως τσάντες, καπέλα, γραβάτες, μαντήλια, γάντια.

Η καθημερινή και κοινωνική ζωή του Βόλου μοιάζει να κάνει πασαρέλα μέσα από την… γκαρνταρόμπα των κατοίκων του τόπου. Η έκθεση «της Μόδας… τα γυρίσματα» πραγματοποιείται με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.) και βασίζεται στην πλούσια ενδυματολογική συλλογή του Λ.Ε.Β., στις συλλογές του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου. Ιδιαίτερη μνεία στους Βολιώτες και στις Βολιώτισσες που άνοιξαν τις ντουλάπες, τα συρτάρια, κάποιοι ακόμα και τα μπαούλα τους, και παραχώρησαν ενδύματα για την πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας….

 

Η χορηγία είναι του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου σε επιμέλεια του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσει πρωτότυπη έκδοση με σύγχρονη παρουσίαση μοναδικών ενδυμάτων από τη συλλογή του Λ.Ε.ΒΣτο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις συνδεδεμένες με το αστικό αλλά και το παραδοσιακό ένδυμα. Είναι η δεύτερη περιοδική δράση που αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του Μουσείου της Πόλης, η οποία οργανώνεται σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, έναν από τους σημαντικότερους φορείς στη διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου και της περιοχής.

 

Ο Βόλος αποδεικνύει για άλλη μια φόρα ότι και ξέρει και μπορεί να έχει την δικη του ξεχωριστή θέση στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας γιατί δεν έχει γυρισματα μόνο η μόδα αλλά και ο...βόλος

 

 

 

Πληροφορίες: «της Μόδας… τα γυρίσματα», Μουσείο της Πόλης του Βόλου,  30 Μαρτίου – 30 Ιουνίου 2018: Τρίτη – Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.

 

Tης Έλγκας Νταϊφά

Tags: