Τα 25 είναι η δεκαετία που προετοιμάζεις το έδαφος για τα επόμενα χρόνια. Στα 35 έχουν αρχίσει να δημιουργούνται οι πρώτες ρυτίδες, ενώ «επιβαρύνεται» και η λάμψη του προσώπου. Στα 45 οι πρώτες ενδείξεις χαλάρωσης είναι εμφανείς. Μη σε πιάνει όμως πανικός. Χάρη στις νέες τεχνολογίες των καλλυντικών προϊόντων αλλά και στις διευρυμένες δεξιότητες των δερματολόγων, μπορείς να είσαι όμορφη σε κάθε ηλικία.

Η επιδερμίδα σου μετά τα 25

Οι ορμονικές μεταβολές που συντελούνται από την εφηβεία και μετά, καθώς και η έναρξη της λειτουργίας των ανδρογόνων συνοδεύονται από μετατροπή του φυσιολογικού δέρματος σε λιπαρό, παχύ και ίσως με τάση ακμής.

«Αν θεωρήσουμε ότι η γυναίκα στα 25 χρόνια της έχει φυσιολογικό δέρμα (δηλαδή λείο, φωτεινό, ομοιόχρωμο, «ευλύγιστο», χωρίς ορατές βλάβες και εκδηλώσεις δυσανεξίας), τότε το νερό και τα λιπίδια είναι αρμονικά ισορροπημένα και δεν απαιτείται ειδική φροντίδα.

Σ' αυτή την ηλικιακή ομάδα όμως συχνά το δέρμα δεν είναι φυσιολογικό αλλά οριακό.

Τι σημαίνει αυτό; Το οριακό δέρμα αφορά ενδιάμεσες καταστάσεις μεταξύ του φυσιολογικού και του παθολογικού δέρματος.

Ό ειδικός δερματολόγος έχει σημαντικό ρόλο και στις δύο περιπτώσεις. Όσον αφορά το φυσιολογικό δέρμα έχει συμβουλευτικό ρόλο στην περιποίησή του.

Εάν το δέρμα είναι οριακό ή παθολογικό, ο ρόλος του είναι σημαντικός για τη σωστή διάγνωση, την αξιολόγηση αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση με κατάλληλες θεραπείες».

Δραστικά συστατικά

Από αυτή την ηλικία, η επιδερμίδα σου έχει ανάγκη από συστατικά τα οποία θα προλάβουν την πρόωρη γήρανση αλλά και μαλακτικές ουσίες (όπως η βαζελίνη, τα βασικά λιπαρά οξέα, τα κεραμίδια, τα λιποσώματα κ.ά.), οι οποίες ομαλοποιούν και λειαίνουν, δίνουν λάμψη, ανακουφίζουν το προσωρινά ταλαιπωρημένο δέρμα και προσφέρουν άμεση ενυδάτωση. Επίσης, καλό είναι να περιέχουν ουρία ή και αντιοξειδωτικά (βιταμίνες Α, Β, Ε) και AHA σε μικρές συγκεντρώσεις και υαλουρονικό οξύ. Απαραίτητο σ'  αυτή την ηλικία είναι η καθημερινή χρήση αντιηλιακού για την πρόληψη της φωτογήρανσης, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.

H καθημερινή περιποίηση

Πρωί

1. Πλένεις το πρόσωπό σου με ήπιο σαπούνι.

2. Χρησιμοποιείς ενυδατική κρέμα ημέρας (μπορεί να περιέχει νερό 60%, κεραμίδια AHA σε χαμηλές συγκεντρώσεις, γαλακτικό αμμώνιο, γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ).

3. Εφαρμόζεις αντηλιακή κρέμα.

Βράδυ

1. Καθαρίζεις το πρόσωπό σου με δερματολογικό σαπούνι ή αφαιρείς το μακιγιάζ με γαλάκτωμα καθαρισμού. Ξεβγάζεις.

2. Απλώνεις κρέμα νύκτας, που περιέχει παράγωγα βιταμίνης Α-υδροξύ οξέος, βιταμίνη C, E, συνένζυμο Q10, τα οποία καθυστερούν σε ένα βαθμό την αρχόμενη διαδικασία της γήρανσης και διεγείρουν την παραγωγή νέου κολλαγόνου.

Πρόσθετη φροντίδα * Κάνε μάσκα ενυδάτωσης μία φορά την εβδομάδα.

Στο δερματολόγο

Αυτή η δεκαετία είναι πολύ σημαντική για τη λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στους εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες.

 

Στέλιος Αγγελίδης

Δερματολόγος

Ιατρείο Κοσμητικής Δερματολογίας 

Βας. Σοφίας 90 – Τ: 210 7701186

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O ήλιος είναι τελικά σύμμαχος ή εχθρός της επιδερμίδας;

Tags: