Εδώ και πολλά χρόνια όταν μπαίνει ο Μάρτης πολλές γυναίκες και παιδιά φορούν στα χέρια τους το «Μάρτη» ή αλλιώς τη «Μαρτιά»

Πρόκειται για ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από άσπρη και κόκκινη κλωστή.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

Σύμφωνα με το μύθο το συγκεκριμένο βραχιολάκι φτιάχνετε την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη, και οι γυναίκες όταν μπει ο μήνας το φοράνε στα χέρια του παιδιού τους για να τα προστατέψουν από τον ήλιο που αυτό το μήνα καίει ιδιαίτερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την παράδοση, το βραχιολάκι προστατεύει από τα κουνούπια, τις αρρώστιες, τους ψύλλους και γενικότερα όλα τα κακά.

Σε κάποιες περιοχές συνηθίζουν να φορούν το Μάρτη όχι στον καρπό του χεριού τους αλλά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους. Έτσι πιστεύουν πως ο Μάρτης θα τους προστατεύσει και δεν θα σκοντάφτουν.

Το βραχιολάκι το βάζουμε, 1 Μαρτίου και το βγάζουμε τέλος του μήνα ή το αφήνουμε πάνω στις τριανταφυλλιές. Στη συνέχεια θα το παραλάβουν τα χελιδόνια όπου θα το  χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν εκεί την φωλιά τους.

Από την άλλη πλευρά πάντως η Χριστιανική Εκκλησία δια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό ήδη από το 5ο αιώνα.

 

Tags: