Έχουμε ακούσει για τόσες και τόσες συμβουλές αδυνατίσματος, άλλες που αληθεύουν κι άλλες δεν είναι παρά ένας… μύθος! Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία…
1.Τα λίπη βλάπτουν: Η αλήθεια είναι πως τα λίπη που βρίσκονται σε τροφές όπως τα τσιπς και τα μπισκότα αυξάνουν τη χοληστερόλη. Αλλά τα καλά λίπη, που βρίσκονται σε τροφές όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και ο σολομός, προστατεύουν την καρδιά και την υγεία γενικότερα. Επίσης, διαθέτουν ωφέλημα λιπαρά οξέα, Ω3 και Ω6, που όπως σας έχουμε ξαναπεί κάνουν καλό σε υγεία και επιδερμίδα!
2.Τα Σαββατοκύριακα είναι για cheat meals: ΛΑΘΟΣ! Τα Σαββατοκύριακα συνηθίζουμε να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω, να μην πηγαίνουμε γυμναστήριο, να πίνουμε λίγο παραπάνω αλκοόλ και γενικά να τρώμε περισσότερα, καίγοντας λιγότερα. Αυτό σημαίνει πως άμα έχεις χάσει μισό κιλό από Δευτέρα ως Παρασκευή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το ξαναπάρεις πίσω πολύ γρήγορα.
3.Τσίχλα για να κοπεί η όρεξη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο ανακάλυψαν πως η τσίχλα μειώνει τη γευστικότητα των υγιεινών τροφών. Αν μασήσεις τσίχλα πριν το δεκατιανό για παράδειγμα, εκείνη η σοκολάτα γάλακτος θα μοιάζει ξαφνικά πολύ καλύτερη ιδέα από τα στικ καρότου.
4.Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη δεν είναι η χρυσή τομή για τον αδυνάτισμα. Το σώμα έχει ανάγκη από τρία μακροθρεπτικά συστατικά: Την πρωτεΐνη, τους υδατάνθρακες και το λίπος. Για αυτό δεν βγάζει νόημα το να επικεντρώνεσαι ΜΟΝΟ στην κατανάλωση πρωτεΐνης. «Όχι μόνο στερείσαι φυτικές ίνες και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, και τα λαχανικά, αλλά διατρέχεις και τον κίνδυνο να καταναλώσεις υπερβολικά πολύ περισσότερο λίπος – αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων» λέει η διατροφολόγος Βατάινεχ.
5.Όχι στο κρέας: ΜΥΘΟΣ! Μελέτες, υπαινίσσονται πως οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει οπωσδήποτε να βγάλουμε το κρέας από τη διατροφή μας. Το βοδινό κρέας είναι πολύ καλή πρωτεΐνη και φανταστική πηγή σιδήρου. Το πρόβλημα υπάρχει όταν το τρώμε μαζί με μπέικον, τυρί και onion rings.
6.Gluten free προϊόντα: «Δεν υπάρχει κανείς που να έχει αποδείξει επιστημονικά ότι η γλουτένη παχαίνει», λέει η διατροφολόγος Σάρον Πάλμερ. «Το πρόβλημα είναι ότι τρώμε υπερβολικά πολλά επεξεργασμένα δημητριακά – όπως πχ. οι τροφές από άσπρο αλεύρι». Το να κόβεις τη γλουτένη χωρίς να έχεις μιλήσει πρώτα με το διατροφολόγο σου είναι μεγάλο λάθος. Όπως και το να μην καταναλώνεις (σε λογικές πάντα ποσότητες) δημητριακά ολικής άλεσης.
7.Γεύμα κάθε δύο ώρες: «Εδώ πρέπει να προσέξετε αρκετά – εάν θέλετε να τρώτε κάθε δύο ώρες για να καταπολεμήσετε την πείνα, τα γεύματα που καταναλώνετε κάθε φορά θα πρέπει να είναι πολύ πολύ μικρά. Αλλιώς θα έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα», λέει η διατροφολόγος Μόνικα Ρέιναγκελ.
8.ΟΧΙ σε σοκολάτες και τηγανητά: «Πράγματι, δεν μπορείς να φας πίτσα, τηγανιτές πατάτες και τούρτα σοκολάτα, όλα σε μία μέρα», λέει η διατροφολόγος Ράνια Μπατάινεχ. «Αλλά με προσεκτικό προγραμματισμό, μπορείς να ενδίδεις στην αγαπημένη σου λιχουδιά , μία στο τόσο». Αυτό μας βολεύει η αλήθεια είναι!
9.Ωμά φαγητά; Τόσο το καλύτερο: «Αρκετές έρευνες έχουν ανακαλύψει πως ο τρόπος που μαγειρεύουμε το φαγητό – στο φούρνο, στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, κλπ – πράγματι έχει μεγάλη σημασία», λέει η γνωστή διατροφολόγος Κρίστιν Κιρκπάτρικ. «Μπορεί λοιπόν κάποιες τροφές να είναι καλύτερες ωμές, αυτό όμως ΔΕΝ είναι γενικός κανόνας».
10.Άπαχο γάλα: Η αλήθεια είναι πως τα γαλακτοκομικά περιέχουν λίπη, αλλά αρκετές έρευνες του Harvard έχουν βρει πως τελικά, τα κορεσμένα λιπαρά ��υστατικά του γάλακτος, όταν είναι υψηλής ποιότητας, μας κάνουν καλό.Το να βγάζεις όλα τα λίπη από το γάλα αλλάζει τον τρόπο που αυτό επιδρά στο ανθρώπινο σώμα – αυτό μπορεί να μας το κάνει πιο δύσκολο να χορτάσουμε.