​Οι περισσότερες αντιγηραντικές φόρμουλες που χρησιμοποιούμε, βασίζονται όπως είναι ευρέως γνωστό σε ρετινοϊκό οξύ.

«Αν και πολλές θεωρίες υποστηρίζουν ότι η ρετινόλη είναι πιο φιλική προς την επιδερμίδα σε σχέση με αυτό (δηλ. το ρετινοϊκό οξύ), από βιοχημική σκοπιά φαίνεται πως είναι το ίδιο πράγμα» λέει η Ντάνα Σας, επίκουρος καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όπου και έχουν γίνει οι μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με το θέμα.
Και συνεχίζει: «Η μόνη διαφορά ανάμεσα στη ρετινόλη και το ρετινοϊκό οξύ έχει να κάνει με το χρόνο που απαιτείται για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματά τους. Με την πρώτη χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα, επειδή η βελτίωση που επιτυγχάνεται σε κυτταρικό επίπεδο υστερεί σε σχέση με αυτή που επιφέρει το ρετινοϊκό οξύ». Το ίδιο συμβαίνει και με την προρετινόλη, που αναγράφεται συχνά στις συσκευασίες των καλλυντικών.
Στη συνέχεια, η Σας απαντά σε όσους διατείνονται ότι χρήση προϊόντων με ρετινοειδή δεν συνιστάται την ημέρα γιατί μπορεί να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μύθους στον κόσμο της αντιγήρανσης».

Είναι γεγονός ότι τα ρετινοειδή αλλοιώνονται στο φως της ημέρας και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Γι’ αυτό διατίθενται σε αδιαφανείς συσκευασίες, ενώ η εφαρμογή τους ενδείκνυται το βράδυ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, αν γίνει η χρήση τους το πρωί, η επιδερμίδα κινδυνεύει από έγκαυμα.
Αυτή η παρεξήγηση προήλθε από ορισμένες αμφιλεγόμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες γυναίκες που τα χρησιμοποίησαν πριν εκτεθούν στον ήλιο εμφάνισαν έντονη ερυθ��ότητα. «Άλλες κλινικές μελέτες όμως έδειξαν ότι είναι απίθανο τέτοιου είδους κοκκινίλες να οφείλονται στα ρετινοειδή» καταλήγει η Σας.