Σύμφωνα με μία νέα Βρετανική έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Cambridge, οι άνθρωποι που τρώνε πολύ γιαούρτι, κινδυνεύουν λιγότερο από διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με αυτούς που τρώνε λιγότερο.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με αυτούς που δεν τρώνε καθόλου γιαούρτι.

Η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα είδη του γιαουρτιού, καθώς και μερικά τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Προηγούμενες μελέτες αναφορικά με τη σχέση γαλακτοκομικών και διαβήτη είχαν καταλήξει σε ανάμικτα και ασαφή συμπεράσματα. Η νέα αναλυτικότερη έρευνα έγινε σε πάνω από 3.500 άνδρες και γυναίκες, από τους ο��οίους οι 753 εμφάνισαν διαβήτη σε χρονικό διάστημα 11 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν εξονυχιστικά τη διατροφή των ατόμων αυτών.

Το συμπέρασμα ήταν όσοι έτρωγαν τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (κυρίως γιαούρτι, αλλά επίσης ελαφρά τυριά τύπου «κότατζ») είχαν κατά μέσο όρο 24% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη.

Ειδικά η κατανάλωση γιαουρτιού με λίγα λιπαρά (κατά μέσο όρο τέσσερις έως πέντε κεσέδες γιαουρτιού των 125 γραμμαρίων) μείωνε κατά 28% τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα γιαούρτια και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικά για την υγεία συστατικά, όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς επίσης προβιοτικά βακτήρια.