​Έντονη ανησυχία αλλά και πολλά ερωτηματικά προκαλεί μελέτη Καναδών επιστημόνων, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την πρακτική αξία της μαστογραφίας καθώς δεν παρατήρησαν διαφορά ως προς τη θνησιμότητα μεταξύ των γυναικών που υποβάλλονταν τακτικά στην εξέταση και εκείνων που δεν είχαν κάνει ποτέ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντονι Μίλερ, έθεσαν υπό ιατ��ική παρακολούθηση σχεδόν 90.000 γυναίκες, 40 - 59 ετών για 25 χρόνια και διαπίστωσαν ότι, σε αυτό το χρονικό διάστημα, σχεδόν ίδιος αριθμός γυναικών απεβίωσε από καρκίνο του μαστού ή άλλη αιτία, είτε υποβάλλονταν σε ετήσιες μαστογραφίες, είτε όχι.

Η μαστογραφία θεωρείται απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Όμως, όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες στο παρελθόν, η καναδική έρευνα δείχνει ότι είναι πολύ αμφίβολο αν στην πράξη οι μαστογραφίες όντως σώζουν ζωές. Σε μερικές περιπτώσεις η πρόωρη διάγνωση δεν οδηγεί και σε θεραπεία του καρκίνου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η θεραπεία είναι αποτελεσματική, ακόμα κι αν η διάγνωση είναι καθυστερημένη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 22% των καρκίνων του μαστού που αποκαλύπτ��νται με τις μαστογραφίες, αφορούν όγκους που δεν προκαλούν συμπτώματα της νόσου και δεν θα είχαν μειώσει το προσδόκιμο ζωής μιας γυναίκας, ακόμα κι αν δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί (περιττή διάγνωση) ή αντιμετωπιστεί με χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

«Η πλειονότητα των καρκίνων του μαστού είναι ανιχνεύσιμοι από την μαστογραφία, αλλά κατά πόσον αυτό είναι ωφέλιμο, είναι πλέον πολύ αμφισβητήσιμο», εξηγεί ο Δρ Μίλερ. «Αν μπορείς πια να θεραπεύεις τους καρκίνους άσχετα με το στάδιο που βρίσκονται, τότε δεν υπάρχει κάποιος ρόλος για τη μαστογραφία. Καθώς η θεραπεία βελτιώνεται, η συνεισφορά της μαστογραφίας μειώνεται όλο και περισσότερο», προσθέτει. Παρόλα αυτά, ο Δρ Μίλερ τονίζει ότι η ��αστογραφία είναι αναγκαία για κάθε γυναίκα που υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά με το στήθος της.

Η προληπτική μαστεκτομή σώζει ζωές
Παράλληλα ξεχωριστή μελέτη που έγινε από τον Δρ Στίβεν Ναρόντ και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είναι φορείς γενετικές μεταλλάξεων στο γονίδιο BRCA, έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, αν υποβληθούν σε προληπτική διπλή μαστεκτομή.

Ο ερευνητής εκτιμά ότι το 20% των γυναικών μπορεί να σωθεί, αν υποβληθούν εγκαίρως σε διπλή μαστεκτομή.

Οι γυναίκες με μεταλλάξεις στο BRCA έχουν 45% - 90% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών στη διάρκεια της ζωής τους. Η διπλή προληπ��ική μαστεκτομή, θα πρέπει να εξετάζεται ως σοβαρή επιλογή ιδίως από τις νέες γυναίκες.