Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επέμβαση αποκατάστασης μαστού έπειτα από μαστεκτομή, με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που έγινε από ιατρική ομάδα του «Ερρίκος Ντυνάν» σε 26χρονη ασθενή η οποία είχε υποβληθεί σε μαστεκτομή και ακτινοβολία, μεταφέρθηκε ο πλατύς ραχιαίος μυς από την πλάτη προς τον μαστό με τη χρήση δύο τομών μικρότερων του ενός εκατοστού στην πλάτη. Το «ρομποτικό» μέρος της επέμβασης διήρκησε λιγότερο από δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε χωρίς να παρουσιαστεί απώλεια αίματος, ενώ η ασθενής έφυγε από το νοσοκομείο τη μεθεπόμενη ημέρα του χειρουργείου αφού μετεγχειρητικά παρουσίασε ελάχιστο πόνο και κανένα μετεγχειρητικό πρόβλημα.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής, Αισθητικής και Επανοθρωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ιωάννης Μπίτζος, ο οποίος εφάρμοσε τη νέα μέθοδο, η εν λόγω τεχνική επιτρέπει την παρασκευή (αποκόλληση) του μυός μέσω δύο τομών ενός εκατοστού και με τη χρησιμοποίηση τμήματος της ήδη υπάρχουσας τομής της μαστεκτομής τοποθετούνται τρεις ρομποτικοί βραχίονες, ο ένας εκ των οποίων φέρει την εσωτερική κάμερα.

Με αυτή τη τεχνική καταργούνται οι εμφανείς τομές, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μικρότερη απώλεια αίματος, περιορισμό της πιθανότητας φλεγμονής, ταχύτερη ανάρρωση με βραχύτερη νοσηλεία και πιο σύντομη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, επεσήμανε ο κ. Μπίτζος.

Όπως σημείωσε, βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου και κατάλληλα εκπαιδευμένου χειρουργού και χειρουργικής ομάδας.

Η τεχνική αναπτύχθηκε την τελευταία τριετία στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο MD Anderson των ΗΠΑ και στην Ελλάδα η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με χρήση του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci που παραχωρήθηκε από ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι θεραπευτικό βήμα και όχι πράξη αισθητικής, επεσήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Μαστού του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Αθανάσιος Πολυχρόνης, ενώ, μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της νέας επεμβατικής μεθόδου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ψυχολογική στήριξη που προσφέρεται στην ασθενή.