Για όσους αναρωτιούνται αν η σχέση τους θα ευδ��κιμήσει, αν ο/η σύντροφός τους θα τους μείνει πιστός ή θα αρχίσει να ξενο-κοιτάει τη λύση δίνουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ οι οποίοι υπολόγισαν τις πιθανότητας απιστίας σε μια μακροχρόνια σχέση ή σε ένα γάμο.

Όπως αναφέρει το Onmed.gr η ψυχολόγος Ζενεβιέβ Πελετιέ, απευθυνόμενος σε όλους μας λέει το εξής απλό: Μην τρέφετε αυταπάτες. Οι πιθανότητες να σας απατήσει ο σύντροφός σας, ακόμη και αν παντρευτήκατε λόγω σφοδρού έρωτα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Συγκεκριμένα, αυτές οι πιθανότητες φτάνουν το 40% και μπορεί να αγγίξουν ακόμα και το 76%.

Οι πιθανότητες να απατήσει κάποιος τον/την σύντροφό του αυξάνονται καθώς μειώνεται για το ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού ο δείκτης συναισθηματικής οικειότητας. Με απλά λόγια όσο απομακρύνεται συναισθηματικά ο ένας από τον άλλον, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να απιστήσει ο ένας από τους δύο ή ακόμη και οι δύο.

Όσο για του λόγους που κάνουν έναν άνθρωπο να αναζητήσει μια ζεστή αγκαλιά πέραν του/της σύντροφου του η Πελετιέ δίνει την εξής εξήγηση: «Η απιστία προφανώς είναι μια στρατηγική που επιλέγουν κάποιοι άνθρωποι για να παραμένουν ανεξάρτητοι. Αποφεύγουν τη φοβία της δέσμευσης, κρατάνε αποστάσεις από τον σύντροφό τους γιατί υποσυνείδητα επιθυμούν ακόμα την ελευθερία τους».