Σήμερα 25 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού και είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στην σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Σύμφωνα με μελέτη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας, κάθε μέρα 35 γυναίκες προσβάλλονται από την εν λόγω ασθένεια, αναμένεται δε ο αριθμός να φθάσει τις 42 μέχρι το 2015.

Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε πως εάν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί. Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση την μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό. Ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους θανάτου, τον δεύτερο μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού.

«Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη»

Διακοπή του καπνίσματος, Πρόληψη της παχυσαρκίας, Άσκηση, Υγιεινή διατροφή , Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο, Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος, Ετήσια μαστογραφία, κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και μηνιαία αυτοεξέταση, συμβάλλουν σίγουρα στην έγκαιρη διάγνωση. Ο κίνδυνος ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού αξίζει να σημειωθεί πως αυξάνεται και με την ηλικία.

«PINK THE BRIDGE»: μία δράση γεμάτη συμβολισμούς, ένα πέρασμα γεμάτο ζωή και ελπίδα.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού μέλη του συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας σας καλούν στις 27 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 να ντυθείτε στα ροζ και να διασχίζετε την Γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου κατασκευάζοντας έτσι μια ροζ Ανθρώπινη Γέφυρα Ζωής. Εκεί θα είναι και η Χρυσή Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας Αθήνα 2004 και Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός», Σοφία Μπεκατώρου.

Με τη συμμετοχή των € 5 στηρίζονται τα προγράμματα του Συλλόγου «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ» Ν. Αχαΐας, ενώ οι πρώτες 700 συμμετοχές παίρνουν δωρεάν το ροζ μπλουζάκι με το παραπάνω σύνθημα.

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι απλώς μια ροζ κορδέλα

Ένα πολύ γνωστό σχετικό και συγκλονιστικό έργο, είναι αυτό του φωτογράφου μόδας David Jay με τίτλο «The SCAR Project», μία σειρά μεγάλης κλίμακας πορτραίτων νεαρών μαστεκτομημένων γυναικών, που επέζησαν από τον καρκίνο του μαστού. Οι εικόνες των νεαρών γυναικών που φέρουν τα σημάδια της τομής είναι συναρπαστικές και σε προκαλούν να κατανοήσεις τι σημαίνει γι' αυτές η απώλειά τους. Το SCAR project έχει προφανή στόχο να κάνει σαφές ότι και οι νεαρές γυναίκες μπορούν να προσβληθούν από τον καρκίνο του μαστού, αφού η νόσος δεν γνωρίζει ηλικία.

1372181409_SCAR-9.jpg

1372181294_SCAR-5.jpg

1372181427_SCAR-11.jpg
1376917240_SCAR-23.jpg
dr_oliver_bogler.jpg


Δείτε στο βίντεο γυναίκες που ύψωσαν ανάστημα στη νόσο. Σήκωσαν τα μάτια και είδαν την απέναντι ακτή και πέρασαν.