Έχει τύχει να σας πονάει το γόνατο το οποίο έχετε τραυματίσει στο παρελθόν και να καταλαβαίνετε ότι θα αλλάξει ο καιρός;

Για έναν περίεργο λόγο οι αρθρώσεις είναι ο καλύτερος… μετεωρολόγος!

Πρόκειται για ένα από τα αιώνια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα από τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί τα συμπτώματα των ανθρώπων με αρθρίτιδα ή ημικρανίες επιδεινώνονται ακόμα πριν ξεσπάσει η καταιγίδα.

Όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλύψει πως ακριβώς επιδρά ο καιρός στον οργανισμό. Το θεαματικό βέβαια είναι ότι τα συμπτώματα αρχίζουν μερικές ημέρες προτού αλλάξει ο καιρός...

Ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ. είχε παρατηρήσει ότι κάποιες ασθένειες ήταν εποχικές. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία δεν κατέληξαν σε συμπεράσματα για το πως οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν ή ελαφρύνουν τους πόνους χρόνιων ασθενειών. Ετσι αρκετοί ειδικοί έβγαζαν “τρελούς” τους ασθενείς, λέγοντάς τους πως “όλα βρίσκονται στο μυαλό σου.”

Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες θέλει την πτώση της βαρομετρικής πίεσης, φαινόμενο που συχνά προηγείται της καταιγίδας να αλλάζει την πίεση στο εσωτερικό των αρθρώσεων και του εγκεφάλου. Εάν όμως ίσχυε αυτή η θεωρία απόλυτα, όλοι όσοι έχουν αρθρίτιδα θα έπρεπε να έχουν παρόμοιες μεταβολές στην κλίμακα του πόνου, σύμφωνα με τους ρευματολόγους. Πάντως, αρκετοί είναι οι ασθενείς που ορκίζονται ότι σε κάποιες καιρικές συνθήκες ο πόνος τους επιδεινώνεται ��ημαντικά.