​Έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δείχνει ότι πάνω από 3 στα 10 Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα!

Συγκεκριμένα τα πρώτα στοιχεία επιδημιολογικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης, σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου δείχνουν το ποσοστό «υπερβαρότητας» (παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά) στο 34,4%, με τα αγόρια να αναδεικνύονται σε αρνητικούς «πρωταθλητές», καθώς το αντίστοιχο ποσοστό τους φθάνει το 35,7%, έναντι 33,1% των κοριτσιών.

Πιο συγκεκριμένα, το 25% των παιδιών αποδείχθηκαν υπέρβαρα και το 9,4% παχύσαρκα, ενώ το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων/παχύσαρκων παιδιών εντοπίζεται από την Τετάρτη έως την Έκτη τάξη του Δημοτικού, με 36,5%.

Από την Πρώτη έως την Τρίτη τάξη το ποσοστό είναι 35,1% και από την Α’ έως την Γ’ Γυμνασίου 31%.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν μια αυξανόμενη τάση και αναμένεται να μ��λετήσουν περαιτέρω πως οι αλλαγές και οι συνθήκες στη χώρα μας επηρεάζουν το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Πάντως μεγάλα είναι τα ποσοστά στη Χίο, στη Λευκάδα και στο Κιλκίς, ενώ αντίθετα οι Νομοί Θεσπρωτίας, Τρικάλων και Αχαΐας έχουν τα λιγότερα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά!

Ακόμα, «παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό δείχνει η ζυγαριά» των παιδιών στα Ιόνια Νησιά, με ποσοστό 40,5%, ενώ 4 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα/παχύσαρκα στη Δ. Μακεδονία.

Στο 38,6% προσδιορίζεται το ποσοστό στα νησιά του Β. Αιγαίου και στο 37,7% στην Κρήτη όταν το «χαμηλότερο» ποσοστό παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών εντοπίζεται στην Ήπειρο, με ποσοστό 31,8%.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική και Θεσσαλονίκη τα νούμερα είναι στο 33,6% και 33%, αντίστοιχα.