Όλοι θα θέλαμε να έχουμε ένα λαμπερό και όμορφο χαμόγελο. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι τα ωραία δόντια. Η λεύκανση είναι μια διαδικασία κατά την οποία με διάφορα μέσα ο οδοντίατρος χαρίζει στα δόντια μας ένα λαμπερό λευκό χρώμα.

Η διαδικασία της λεύκανσης εφαρμόζεται συνήθως σε περιπτώσεις κίτρινων δοντιών ή σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αλλάζει το χρώμα ενός ή περισσότερων δοντιών λόγω της δράσης χρωστικών ουσιών. Για την χρώση των δοντιών ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το κάπνισμα. Εκτός από αυτό όμως μπορεί να ευθύνεται η υπερβολική απορρόφηση φθορίου, η λήψη τετρακυκλίνης ή χλωρεξιδίνης καθώς και η χρήση άλλων φαρμάκων. Επίσης ο αποχρωματισμός των δοντιών μπορεί να οφείλεται και σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά όπως ο καφές, το κόκκινο κρασί, το τσάι, τα κεράσια, τα βατόμουρα και πολλά άλλα.

Οι συνηθέστεροι λευκαντικοί παράγοντες είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου (10%-35%) και το υπεροξείδιο του υδρογόνου(15%-38%), και οι μέθοδοι λεύκανσης είναι οι εξής:
Με συσκευή λεύκανσης LED
Με Laser
Με λυχνία Zoom
Χωρίς την χρήση φωτοπολυμερισμού (Χημική λεύκανση)
Στο σπίτι με τη χρήση εξατομικευμένων δισκαρίων (μασελάκια)

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της λεύκανσης θα πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου. Επίσης η λεύκανση γίνεται σε άτομα πάνω από 18 χρόνων. Επιπλέον καλό θα είναι μετά τη λεύκανση για κάποιο χρονικό διάστημα να αποφεύγουμε την κατανάλωση των ουσιών που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Αυτό γιατί με τη λεύκανση τα δόντια αφυδατώνονται και έτσι γίνονται περισσότερο απορροφητικά με αποτέλεσμα οι χρωστικές να διεισδύουν ευκολότερα.

Δημήτρης Ζιάζιαρης