​Ενήλικες με υπερβολικά ξηρά χέρια είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν στις δοκιμές επαλήθευσης των δακτυλικών αποτυπωμάτων σε μια μικρή νέα μελέτη από τη Μαλαισία, από όσους δεν είχαν.

"Λόγω της αναδυόμενης χρήσης των βιομετρικών στοιχείων στην καθημερινή ζωή , νομίζω ότι δερματίτιδα στο χέρι είναι ένα επερχόμενο πρόβλημα», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Lee Chew Kek , δερματολόγος στο UCSI Πανεπιστήμιο στην Κουάλα Λουμπούρ.

''Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην οικονομία , την απασχόληση και την ασφάλεια''.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα παραμένουν έως και σήμερα ως το πιο κοινό μοναδικό προσωπικό γνώρισμα που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση ενός ατόμου. Άλλα μετρήσιμα βιολογικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την ίριδα του ματιού, ή ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο πληκτρολο��εί ένα άτομα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως στα επόμενα 4 χρόνια η παγκόσμια αγορά βιομετρικών στοιχείων θα αξίζει 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχισμένο ή ερεθισμένο δέρμα μπορεί να διαταράξει το μοναδικό μοτίβο των «χαραμάδων» που βρίσκονται στα δακτυλικά αποτυπώματα , τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τους ελέγχους ασφάλειας σε τράπεζες ή για την πρόσβαση σε κτίρια.

Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη στη Δανία, περίπου το 15 τοις εκατό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα υποφέρουν από δερματίτιδα στα χέρια - (φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται συνήθως από μια αλλεργική αντίδραση).

Στη Μαλαισία μάλιστα, σε συγκεκριμένη κλινική υπάρχει η δυνατότητα όσοι ασθενείς δεν μπορούν να έχουν βιομετρικά δεδομένα, να κωδικοποιούνται (τσιπ) , τα στοιχεία τους να καταγράφονται στον υπολογιστή και να τους χορηγείται μια ειδική κάρτα ''MyKad''.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, δεν υπάρχει προηγούμενη μελέτη όπου να έχει διερευνηθεί πόσο συχνά οι ασθενείς που πάσχουν από δερματίτιδα στα χέρια αποτυγχάνουν στις δοκιμασίες δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα:

· 100 άτομα (κάτοχοι κάρτας MyKad) που έπασχαν από δερματίτιδα στα χέρια οι 27 «απέτυχαν» στο τεστ ταυτοποίησης μέσω της επαλήθευσης των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

· Κάθε ασθενής έκανε 3 προσπάθειες με τον αντίχειρα

· 84 άτομα από την ομάδα των ασθενών παρουσίασε στίγματα λόγω του τραχύ δέρματος. Η έρευνα κατέδειξε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δυστροφία, το πιο πιθανόν είναι ο ασθενής να αποτύχει τα τεστ ταυτοποίησης.

Το FBI επεξεργάζεται κατά μέσο όρο 160.000 δακτυλικά αποτυπώματα κάθε μέρα με περίπου τρία τοις εκατό τα απορρίπτουν λόγω κακής ποιότητας εικόνας.