​Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το μέγεθος των όρχεων και το πόσο οι υποψήφιοι μπαμπάδες θα συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών παίζει σημαντικό ρόλο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο «Emory» των ΗΠΑ , δήλωσαν ότι οι άνδρες με μικρότερους όρχεις ήταν πιο πιθανό να ασχοληθούν με τη φροντίδα του μωρού (αλλαγή πάνας, τάισμα και μπάνιο) .

Επιπλέον οι επιστήμονες εντόπισαν διαφορές στις τομογραφίες του εγκεφάλου των πατέρων όταν εκείνοι κοίταζαν τις εικόνες του παιδιού τους , οι οποίες συνδέονται επίσης με το μέγεθος των όρχεων.

Άλλοι παράγοντες , όπως οι πολιτισμικές απαιτήσεις, έπαιξαν επίσης ρόλο .

Τα επίπεδα του ζευγαρώματος και του μεγέθους των όρχεων συνδέονται στενά στα ζώα και έχει παρατηρηθεί ότι εκείνα που έχουν στην κατοχή τους όρχεις μεγαλύτερου μέγεθος τείνουν να ζευγαρώσουν με περισσότερα ταίρια.

Οι ερευνητές ερευνούσαν μια εξελικτική θεωρία για τη σύνδεση της επένδυσης χρόνου και προσπάθειας στο ζευγάρωμα ή τη θέση αυτής της ενέργειας στην ανατροφή των παιδιών .

Η μελέτη , που έγινε στο «Proceedings of the National Academy of Science»,, εξέτασε τη σχέση μεταξύ του μεγέθους των όρχεων και την πατρότητα σε 70 άνδρες που είχαν παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και δύο ετών .

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας εκείνοι με τους μικρότερους όρχεις έτειναν να έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση στην περιοχή ανταμοιβής του εγκεφάλου από εκείνους με μεγαλύτερο μέγεθος .

Όσοι διατηρούσαν μικρότερο μέγεθος ήταν πιο πιθανό να ασχοληθούν και να είναι πιο ενεργοί στην ανατροφή των παιδιών. Στο συμπέρασμα αυτό συνυπολογίστηκαν και οι απαντήσεις των πατέρων αλλά και των μητέρων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Η ακριβής φύση της σχέσης δεν είναι σαφής .

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μέγεθος των όρχεων , πιθανόν μέσω της ορμόνης της τεστοστερόνης , επηρεάζει τη συμπεριφορά αλλά σίγουρα θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση.