Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται «έξυπνο» χάπι θα στέλνει μόνο του SMS για να ενημερώσει ότι καταναλώθηκε. Ναι ναι καλά διαβάσατε!


Σύμφωνα με τους γιατρούς η καινοτόμα αυτή συσκευή θα μπορούσε να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά στο εθνικό σύστημα υγείας περιορίζοντας τον αριθμό των φαρμάκων που πετιούνται, αλλά και σώζοντας εκατοντάδες ασθενείς από λανθασμένες δοσολογίες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.

Πως λειτουργεί όμως το «έξυπνο» χάπι;;; Καθένα από αυτά περιλαμβάνει έναν μικροσκοπικό αισθητήρα στο μέγεθος κόκκου άμμου, ο οποίος εκπέμπει σήμα μόλις υγρανθεί από τα υγρά του στομάχου και στη συνέχεια αποβάλλεται από τον οργανισμό. Ο δέκτης του σήματος είναι ένα τσιρότ�� στο χέρι, το οποίο με τη σειρά του μεταδίδει το μήνυμα μέσω ασύρματης τεχνολογίας bluetooth στο κινητό του ασθενούς.

Από εκεί αποστέλλεται SMS σε προεπιλεγμένη επαφή, όπως για παράδειγμα ένας γιατρός, μια νοσοκόμα ή κάποιος κοντινός συγγενής, που ενημερώνει ότι το χάπι λήφθηκε. Το σύστημα αυτό, που ονομάζεται Helius, είναι αποτέλεσμα δημιουργίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της φαρμακευτικής εταιρίας Lloydspharmacy και βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την αμερικανική εταιρία Proteus Digital Health.