Συχνά ταυτίζουμε τον πυρετό με την ασθένεια. Νομίζουμε ότι εάν ρίξουμε τον πυρετό θεραπευόμαστε και δεν κινδυνεύουμε από μηνιγγίτιδα, πνευμονία ή κάτι άλλο σοβαρό. Δεν είναι λίγες οι φορές που η αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι καν πυρετός, αλλά οφείλεται σε άλλες καταστάσεις όπως αυξ��μένο μεταβολισμό, καύσεις ή άσκηση.

Ο πυρετός είναι σύμπτωμα και υποχωρεί όταν θεραπεύουμε την αιτία του, δηλαδή την αρρώστια που τον προκαλεί. Είναι μέρος της άμυνας του οργανισμού μας και μάλλον ο πιο παρεξηγημένος μας σύμμαχος. Ο πυρετός δηλαδή η αύξηση της θερμοκρασίας του οργανισμού λόγω αύξησης των καρδιακών παλμών, των μυικών συσπάσεων και ρίγους είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για να μας πεί ο οργανισμός μας ότι κάτι δεν πάει καλά. Εκτός αυτού ο πυρετός παίζει ενεργό ρόλο στην θεραπεία. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τον πυρετό;

Ο πυρετός προκαλείται από ουσίες που ονομάζονται πυρογενείς (Pyrogens). Αυτές οι ουσίες μπορεί να προέρχονται από τον ίδιο τον οργανισμό ή από βακτήρια που τον έχουν μολύνει. Οι ουσίες αυτές κάνουν τον οργανισμό να νομίζει ότι έχει υποθερμία και έτσι ο οργανισμός προσπαθεί να ανεβάσει την θερμοκρασία του.

Ο πυρετός μπορεί θεωρητικά να μας βοηθήσει διότι αυξάνει την διαπερατότητα των αγγείων, επιτρέποντας σε περισσότερα λευκοκύτταρα να φτάσουν στο σημείο της φλεγμονής και τέλος δυσκολεύει τον πολλαπλασιασμό κάποιων μικροβίων ενώ διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των λευκών(άμυνα του οργανισμού).