Η μάθηση δεν σταματά όταν τα σχολεία κλείνουν. Μπορεί να συνεχιστεί και στις διακοπές αρκεί να γίνει χωρίς εξαναγκασμούς αλλά με δημιουργικό τρόπο!!

Τα παιδιά έχουν δείξει ότι αγαπούν το βιβλίο όταν τους προσφέρεται ως μέσο χαράς και διασκέδασης. Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορούν να γίνουν ‘προθάλαμος’ για γόνιμο διάβασμα κατά τη σχολική χρονιά. Κι αυτό είναι μια ωραία πρόκληση που μπορεί εύκολα και ωφέλιμα να υλοποιηθεί!

Οι διακοπές άλλωστε είναι μια περίοδος χαλάρωσης τόσο γι�� τους γονείς όσο και για τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δυνάμεις για την νέα σχολική χρονιά.

Το διάβασμα δεν είναι σημαντικό μόνο για το σχολείο. Το διάβασμα είναι απόλαυση και ευχαρίστηση. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσουν τα παιδιά την φαντασία τους και να γνωρίσουν τον ανεξερεύνητο κόσμο της ζωής.

Το βιβλίο αποτελεί το παράθυρο στη φαντασία, αλλά και τη σκέψη του παιδιού. Η δύναμη που έχουν οι εικόνες και οι λέξεις, επιτρέπουν στο παιδί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί και να σκεφτεί.

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι τα παιδιά να χαρούν τις διακοπές τους με δημιουργικές απασχολήσεις και όχι κα κολλήσουν μπροστά στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αν διαβάζετε βιβλί�� και εσείς, τότε τα παιδιά θα έχουν ένα καλό πρότυπο. Αν όμως οι σχέσεις με τα βιβλία δεν είναι οι καλύτερες τότε θα πρέπει να πείσετε τα παιδιά, ότι τα βιβλία αποτελούν μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Γι’ αυτό μην επιλέγετε πάντα εσείς τα βιβλία που θεωρείτε ότι πρέπει να διαβάσουν τα παιδιά σας. Το διάβασμα ενός βιβλίου είναι σημαντικό να αποτελεί επιλογή του ίδιου του παιδιού, γιατί μόνο τότε λειτουργεί ως μέσο ψυχαγωγίας.

Η δημιουργική επαφή με το διάβασμα μπορεί να καλλιεργηθεί με τους παρακάτω τρόπους:

· Αναθέστε στα παιδιά σας μια ομαδική εργασία ( η συγγραφή ενός θεατρικού έργου αλλά και χειροτεχνίες θα τους χαρίσουν άπειρες ώρες δημιουργικής απασχόλησης).

· Μπορούν να γράψουν ιστορίες , να τις εικονογραφήσουν και να τις συσκε��άσουν σε δωράκια για τους φίλους τους ή την οικογένειά τους

· Αν πάλι βρίσκονται στο χωριό του παππού και της γιαγιάς μπορούν να φτιάξουν ένα τετράδιο- ημερολόγιο για το χωριό.

· Λογοτεχνικά βιβλία με λίγες σελίδες και όμορφη εικονογράφηση καλλιεργούν την προφορική έκφραση, τη φαντασία και τα συναισθήματα των παιδιών.

· Πριν από την επίσκεψη σε κάποιο μουσείο χαρίστε στα παιδιά ένα βιβλίο με περιεχόμενο σχετικό με την επίσκεψη σας, προετοιμάζοντας τα γι’ αυτά που ενδεχομένως θα συναντήσετε εκεί.

Και μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να πάει περίπατο η ανεμελιά του καλοκαιριού και να αρχίσει η διαμάχη : «Δεν αφήνεις και λίγο το παιχνίδι να κάνεις και καμία επανάληψη στη γραμματική;»

Οι διακοπές πρέπει να είνα�� διακοπές, και το καλύτερο μάθημα που έχουμε να δώσουμε στα παιδιά μας είναι ότι το διάβασμα είναι απόλαυση και όχι καθήκον!